IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Предстоят сериозни трудности пред "Турски поток"

Турция е важен партньор за налагане на крайно решение според руските интереси в Сирия, каза Милен Керемедчиев

11:34 | 11.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпреки подписаното споразумение предстоят сериозни трудности пред проекта „Турски поток”. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски, който коментира темата в предаването предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Трудности ще има по отношение на доказването на неговата ефективност, защото изисква огромни инвестиции от руска страна, което е и големият проблем, посочи Хиновски.

Според експерта това е „политически проект – наказание срещу Европейския съюз”, защото и двете страни са „в един вид санкции” от страна на ЕС. Тепърва ще се говори за проекта, преди да започнат реалните инвестиции по него, смята енергийният експерт.

Той обясни, че интересът на Русия към енергийни проекти в Турция и по-конкретно за газов разпределителен център там е продиктуван от чисто пазарни цели. 

„Ако България предложи да разпределя чрез собствен газов разпределител същото количество газ, ще получи същите отстъпки, които договаря Турция”, каза Хиновски. Отстъпките за Турция са за това, че ще транспортира газ през нейна територия на голямо разстояние до Европа, посочи енергийният експерт.

Какво означава затоплянето на отношенията между Турция и Русия в икономически и стратегически план коментира икономистът Милен Керемедчиев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи, че Турция представлява много сериозно парче от пъзела, който Путин реди в световен мащаб. И поясни, че за последните три години Русия много умело и агресивно е попълнила вакуума от слабата политика на САЩ в Близкия изток и особено в Средиземно море.

По думите му като член на НАТО Турция може да бъде мост между руските военни и икономически интереси и западния свят. 

"Турция е важен партньор в момента за налагане на крайно решение според руските интереси в Сирия, защото през нея минава последният коридор за снабдяване на умерената опозиция в Алепо с боеприпаси и отрязването на този последен канал би лишило бунтовниците от възможности да се съпротивляват и би дало възможност на Русия и Сирия бързо да приключат този конфликт", каза още икономистът.

Керемедчиев прогнозира приключване на конфликта в Сирия в следващата година-година и половина. "Дните на "Ислямска държава" са преброени, в момента, в който няма явна опозиция на Асад, той става един от основните играчи и необходими за преговори партньори", заяви той.

Още от разговорите вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Абе как един от толкоз много "несъгласни" не излезе със мнение...Инвестор , софтуер за минуси ли ползвате ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
dakl
преди 7 години
Също като в приказката за лисицата и сиренцето!Дежурните оплаквачки на Русия веднага са привикани под знамената!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
vzhekoff
преди 7 години
Само тръбата до Истанбул да стане, пак ще е катастрофа за нашата газопреносна мрежа. Вижте каква част от транзитът ни е за Турция....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 22
Mavi Goz
преди 7 години
Трудности, трудности... То в бизнеса лесно нема... Не е лесно като да каканижеш пред талавизията...Големите играчи затова са големи, щото преодоляват големи трудности.Ако има големи кинти в бизнеса с газ, най-много печели собственикът на суровината, който я добива и следващият е този, който я транзитира! Транзитът е второто по важност блюдо от газовата трапеза. За транзитни територии се водят в момента две кървави войни - в Сирия и в Украйна. Ердоган много добре знае какво прави, плащайки високата цена да цуне Путин по ханша - след години тази целувка ще носи на Турция купища с пари! И ние ще им плащаме на турците и за газ, и за ток, и ще им работим даже... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 22
ing5rov
преди 7 години
Нискобюджетни поръчкови експерти на тема "как няма да стане" и "добре че не се набутАхме" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още