IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Решението на КЕВР отлага либерализацията на енергийния пазар

НЕК не е тръгнала в посока на реформиране на дейността си, смята енергийният експерт

22:57 | 02.06.16 г.
Хиновски: Решението на КЕВР отлага либерализацията на енергийния пазар

С последния си ценови модел, представен преди броени дни, от енергийния регулатор ще забавят пълната либерализация на електроенергийния пазар. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него с решението си Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще запази дела на регулирания пазар. "Вместо да се тръгне решително към закриването на този регулиран пазар, КЕВР опитва временното му отлагане", каза експертът.

Той посочи още, че Националната електрическа компания (НЕК) не е "мръднала и сантиметър" в посока към реформиране и не е ясно какво се слува в компанията. Коментарите на изпълнителния директор Петър Илиев, че НЕК ще губи по 400 млн. лева от решението за цените, Хиновски коментира като опит за намаляване на загубите от една от дейностите на обществения доставчик.

Експертът припомни, че НЕК има четири лицензионни дейности и част от тях са губещи, но друга - печеливши. По отношение на регулирания пазар компанията е обществен доставчик, а загубите й на този сегмент се покриват от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

Какво каза още Иван Хиновски можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още