IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 3000 блока в България са в процес на саниране

Националната политика за устойчиво развитие на градовете и околната среда е недостатъчна, коментира експерт

22:59 | 30.09.16 г. 1
<p>
	Саниран панелен блок в Бургас. <em>Снимка: facebook.com/spasisofia</em></p>

Саниран панелен блок в Бургас. Снимка: facebook.com/spasisofia

В момента в България в процес на саниране са около 3000 панелени блока. Това обяви управителят на „Сен Гобен констракшън продъктс България“ инж. Снежана Семова в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria

По думите ѝ, за да бъде успешен проектът за саниране и повишаване на енергийната ефективност на наличните блокове в България, самата община трябва да има добре подготвени технически кадри, тъй като те трябва да съблюдават не само тръжните процедури, но след това и реализацията. Тя обясни, че общините са потърсили експертизата на съответните компании в тази посока. 

„Направили сме няколко срещи, обучавали сме техните екипи. Не случайно, преди да стартира самият процес, заедно сме правили срещи със собствениците в съответните блокове", отбеляза инж. Семова. По думите ѝ едно добро сътрудничество между бизнеса и местната власт ще бъде ключът към реализирането на този проект, който се очаква да приключи през 2018 г. 

Националната политика за устойчиво развитие на градовете и околната среда е недостатъчна, коментира от своя страна управителят на ДИДПРОЕКТ арх. Иван Иванов. По думите му в Германия например има безлихвени кредити, но никъде няма 100% финансиране от страна на държавата, както е в България, Арх. Иванов обърна внимание също така, че не се правят тестове и оценки дали санираните сгради функционират като енергийно ефективни.

По думите му един от начините за постигането на устойчиво развитие на градовете е чрез икономия на енергия – не само в жилищните, но също така и в офис сградите. „Изкопаемите горива се изчерпват, така че освен да се обърнем към икономия на енергия или използването на такава от ВЕИ източници, нямаме друг избор. Това е бъдещето", каза той.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още