IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилата за "внос" на работници в туризма все още не са достатъчно гъвкави

Интерес от чужди работници вече е заявен от Украйна, Беларус, Молдова, каза председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг

15:52 | 31.05.17 г.
Правилата за "внос" на работници в туризма все още не са достатъчно гъвкави

Интерес за работа в туризма у нас от чуждестранни работници има, проблемът е в тромавото законодателство, което все още не е достатъчно гъвкаво за „внос“ на работници от трети страни. Това коментира председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й българските работодатели в туристическата сфера са атрактивни за чужденците, които търсят работа. Интерес вече е заявен от Украйна, Беларус, Молдова, Македония.

Законодателеството ни обаче за „внос“ на чужди работници все още не е достатъчно гъвкаво и бумащината не е съкратена до минимум, така че по бърза процедура да се осигури престой и поне пет месеца практика за чуждестранните работници в България.

Липсата на кадри е един от основните проблеми на туризма в България, категорична е Иванова. По думите ѝ не само сектор туризъм, но и много други сектори също страдат от липсата на кадри.

"Лисват най-вече нискоквалифицираните кадри. Прецедент е липсата на готвачи, помощник-готвачи, камериерки", посочи Елена Иванова и допълни, че висококвалифицирани кадри в сектора има достатъчно.

За работодател по българското Черноморие един служител струва не по-малко от 1100 лева, посочи тя и уточни, че най-ниските заплати за нискоквалифициран персонал – камериерки например, са около 600 лева.

Базата в “Слънчев бряг“ е подготвена и вече посреща гости. Винаги сме оптимисти в началото на сезона, а в момента има ръст на резервациите от Западна Европа, добави още Иванова.

Тя изрази надежда, че тенденцията ще се запази и за Централна Европа и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още