IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: Спекулантите останаха разочаровани след срещата на ОПЕК

Балансът на търсенето и предлагането на петрол в световен мащаб е почти достигнат, твърди анализаторът

09:14 | 29.05.17 г.
Преслав Райков: Спекулантите останаха разочаровани след срещата на ОПЕК

Спекулантите останаха разочаровани след срещата на ОПЕК, тъй като беше постигнато удължаване на споразумението за намаляване на добивите на петрол с още 9 месеца. Това коментира пазарният анализатор Преслав Райков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му липсата на други стъпки от страна на ОПЕК се дължи на притеснението, че пазарът може да изпадне в ситуация, при която да няма докъде да се достави добиваният петрол.

Балансът на търсенето и предлагането на петрол в световен мащаб е почти достигнат, посочи още пазарният анализатор.

Все още има свръхпредлагане, но в близките шест месеца очакванията са, че ще бъде постигнат баланс, допълни Райков, посочвайки факторите, които биха довели до това развитие. 

Според анализатора цените на петрола няма да преминат границата от 62 долара за барел през следващите девет месеца.

До голяма степен ефектът мерките на ОПЕК е ограничен от разширяването на шистовата индустрия в САЩ. На фона на ограничения конвенционален добив американските компании виждат възможност да превземат пазарен дял. САЩ все още са нетен вносител на петрол, а много участници в шистовата индустрия в страната изпитват сериозни финансови проблеми.

Това води и до четвъртата причина цената на петрола да върви нагоре през тази година, обясни още Райков.

Постигнато бе споразумение (между ОПЕК и страните извън картела, подкрепящи удължаването ограниченията на добива на петрол, което бе удължено с още 9 месеца - бел.ред.), а цените паднаха значително с около 4%. Причината за това е, че инвеститорите очакваха повече, бяха много агресивно настроени", коментира и икономистът проф. Стив Ханке пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Според неговите разчети цената на суровината ще се повиши до 70 долара за барел до края на годината. "Това е доста високо ниво", каза още иконимстът.

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още