IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Табаков: Предстоят сериозни дебати за данъчното облагане в ЕС

Мерките ще бъдат насочени към държави, чиито данъчни практики не съответстват на правото на ЕС, коментира представителят на БТПП

12:19 | 22.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предстоят сериозни дебати за данъчното облагане в ЕС, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria двокат Тодор Табаков, член на изпълнителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). 

Повод за коментара е вчерашното съобщение, че двадесет и осемте страни от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха  по нова мярка срещу оптимизирането на корпоративните данъци. Новият проект на директива цели да не позволи на компаниите да се облагодетелстват от различията в данъчните системи на страните от Евросъюза и извън него, така че в крайна сметка да намалят плащаните данъци.

Тодор Табаков заяви, че от 2000-та година се работи срещу "данъчните оазиси" в рамките на Глобалният форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели (който е инициатива за данъчна прозрачност към ОИСР – бел. ред.).

"Непрекъснато се набелязват нови и нови мерки срещу данъчните убежища", каза юристът. 

Той допълни, че проведената вчера среща на финансовите министри от Евросъюза е продължение на плана "Московиси" от юни 2015 година, както и на плана на ОИСР срещу прехвърлянето на печалби към юрисдикции, които не са свързани с тези печалби.

Тодор Табаков информира, че мерките ще бъдат насочени към държави, чиито данъчни практики не съответстват на принципите и правото на ЕС и към несътрудничещи юрисдикции. Той определи това като "много сложен процес".

Експертът припомни и скандала Люксембург лийкс, тръгнал след разкрития, че стотици многонационални компании са получили данъчни преференции и така в страните, в които имат дейност, не са постъпили данъци в размер на милиарди евро.

Табаков прогнозира, че предстоят сериозни дебати както в ЕКОФИН, така и в Съвета на министрите на финансите в ЕС.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още