IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето и предлагането на жилища ще се уравновеси до година и половина

България е интересна за средната категория чуждестранни инвеститори, според експерт

22:15 | 12.10.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търсенето и предлагането на жилища в България щ е се уравновеси до година и половина. Това прогнозира управителят на агенцията Имоти ООД Валентин Съюков в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

Очакванията са за плавен ръст на цените на жилищата, който в момента се обуславя от повишеното търсене, обясни той.

По думите му България е умерено рисков пазар в това отношение и е "златната среда". Страната ни обаче продължава да не е притегателна за големите международни инвеститори.

Една от причините за това са малките сгради, които се строят у нас. Този обем не е достатъчен за една крупна международна компания, коментира Валентин Съйков.

“Освен това имамеразпокъсана собственост по отношение на вторичния пазар. Събирането на инвестиционни пакети за жилища е изключително трудно. Имаме висок дял на собствеността, което, съчетано с недобре урегулираните отношения между наемател и наемодател, също е плашещо за инвеститорите", допълва той.

Според него България вече не е така интересна и за дребните инвеститори, както в периода 2006-2009, особено за купувачите от Великобритания. 

"Хубавата новина измежду тези два сегмента остава средната категория чуждестранни инвеститори, за които българският жилищен пазар остава атрактивен", каза Съйков. 

Вижте целия разговор с Валентин Съйков във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Териториите около Силистра, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, извън по-големите населени места. Но едва ли са единствени.Случайно ако някъде в по-големите населени с българи места се чуе, че строят нов бежански център веднага се вдигат на протест. Обществото ни много сериозно се настрои срещу тази мигрантска па.пла.ч. Затова първо центровете се строят или подготвят във вече съществуващи сгради тайно, уж за някое друго държавно ведомство.На мигрантите получили статут се раздават ведомствени жилища. Интересното е, че след като получат статута мигрантите се местят в големите градове. Само за последния месец срещнах 15-тина такива в Пловдив, всичките семейни. А допреди няколко месеца това беше обичайно само за София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
По конкретно къде из северна България ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Мигрантите с които се населява тихомълком в момента северна България.ЕС плаща някакви пари на България, които не съм сигурен дали минават точно през бюджета. Ако имате път из северна България излезте от главните пътища и пообиколете малко обезлюдените села. Ще се изнанадате какво ще откриете поне на няколко места.И всичко това се върши в тайно без да му се дава никаква гласност. Някой съмнява ли се още дали има сделка между ГЕРБ и медийната империя на Ахмед Доган и Пеевски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
supertrader
преди 7 години
Къде ще избягат англичаните и руснаците ? То оттатък е мед и масло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
supertrader
преди 7 години
Къде ще избягат англичаните и руснаците ? То оттатък е мед и масло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Накрая българите купуват в България основно, проблема е че са много заблудени и първо ще си загубят парите в пирамиди и после пирамидите като се преименуват ще им ги раздадат на заем. После ще им набият висока лихва да не могат да си изплащат заемите и ще им приберат жилищата пак и после пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Избягаха англичаните, бягат ***. Коя ли е тая средна категория, след като ниските вече заобикалят България отдалече? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още