IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо фирмите са лесна мишена за кибератаки?

Коментар на Албена Спасова от Международната академия за киберизследвания и Борислав Сестримски, експерт по киребсигурност

21:48 | 17.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Атаките със зловреден код рансъмуеър нарастват в световен мащаб и тенденцията е, че и в България все повече фирми, крайни потребители и държавни институции ще стават обект на такива атаки. Това заяви Албена Спасова от Международната академия за киберизследвания в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

"Механизмът става чрез използване на популярни методи за привличане на вниманието, след което вие да се опитате да инсталирате софтуер, който след това поема контрола върху вашия компютър", обясни експертът по киберсигурност Борислав Сестримски. Той уточни, че това може да стане само с един клик или с необходимост от въвеждане на пароли. 

"В началото когато се заразявахме с рансъмуеър препоръките на експертите бяха да не се плаща откупът, но сега част от тях, включително ФБР, съветват той да се плати, ако няма друга алтернатива за възстановяване на данните", заяви Спасова. 

По думите на Сестримски плащането се осъществява чрез криптовалути или анонимни ваучери, които правят прехвърлянето на пари непроследимо. Той предупреди, че хората вече трябва да бъдат особено внимателни и със смартфоните си. 

"В телефоните и компютрите вече има шпиониращи софтуери, които не само ни подслушват, но и записват видеоразговорите ни, цялата ни комуникация и изнасят информацията на сървъри дори когато сме си спрели смартфоните", каза той.

Подробности вижте в целия разговор:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още