IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демографската катастрофа ще подмени населението у нас, твърди антрополог

Трябва да се работи за привличането на образовани българи, които живеят в чужбина, каза проф. Михаил Константинов

10:33 | 13.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Демографската катастрофа ще доведе до подмяна на населението у нас, а българският ген няма да изчезне, но ще бъде асимилиран в огромния свят. Това коментира социалният антрополог по Bulgaria ON AIR Харалан Александров след тревожната статистика на НСИ, че населението ни намалява с над 50 хил. души годишно.

По думите му ще се смени съставът на населението, тъй като България е изключително привлекателна за хора от Турция, Украйна и Русия.

"Явно ни е по-трудно да приемем население от арабския свят. Предпочитаме светли хора, които говорят славянски езици. Когато младите хора отидат да живеят в уредено общество, те започват да раждат по 2-3 деца. За съжаление, по-образованите хора у нас имат по-малко деца", обясни той.

Харалан Александров посочи, че най-рано умират хората във Видинска област, а най-дълго живеят в Софийска. Застарялото население остава в бедните райони, докато младите отиват в големите градове.

"Крайно време е да се разтревожим сериозно и да вземем мерки. Въпросът е да не станем културно малцинство. Просто ще има все повече българи, които ще бъдат по-мургави или по-руси и синеоки", каза още социалният антрополог.

Математикът проф. Михаил Константинов предупреди, че това е ускорително влошаващ се проблем. Той отчете, че първо трябва да направим нула, да минем през минимума и да започнем да катерим, за да спрем процеса на изчезване. В най-добрия случай това ще изисква 20-30, може би и 50 години, каза той.

“Произвеждаме неграмотно население в удивително големи размери. България губи млади хора, затова се увеличава и смъртността. Тук остават само възрастни хора", посочи проф. Константинов, според когото все пак страната ни е едно от най-добрите места за живеене по почти всички показатели.

Той е на мнение, че трябва да се работи за привличането на образовани българи, които живеят в чужбина, като им се предложат много добри условия у нас.

"Отваряне на България към българите, които живеят извън страната. Навън става много страшно и това работи за нас", заключи той.

Вижте още във видеото


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
"Отваряне на България към българите, които живеят извън страната. Навън става много страшно и това работи за нас"Това е точно така...какво мисли обаче политическият "елит" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
Тия двамата по колко деца имат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 6 години
късно е. много късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Императорът
преди 6 години
Най-после някой да се осмели да каже истината публично, макар и завоалирано. Това са фактите - основен държавен приоритет от 10+ години е развъждането на *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още