IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитекти искат да се криминализира безотговорното отношение към културни паметници*

Изгорелият Тютюнев град спешно трябва да бъде укрепен, твърдят от гилдията

15:16 | 23.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Камарата на архитектите в Пловдив поиска да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата, предаде БНР. Според архитектите при доказани случаи на посегателство, като разрушения или умишлени палежи, имотите трябва да се отнемат в полза на държавата.

След като в събота срещу неделя изгоряха сградите – групов паметник на културата в Пловдив – тютюневите складове, камарата иска до края на седмицата Експертният съвет в Община Пловдив да се събере и да одобри план за укрепването на постройките.

„Най-спешното е да спасим останалите стени. Фасадите са запазени, те са от дебели зидове“, коментира архитект Мария Стоянова.

Тя допълни, че е възможно фасадите да бъдат укрепени, докато се реши каква нова конструкция и какъв нов проект да се направят. 

Собствениците на тези паметници на културата са задължени да ги опазват по Закона за културното наследство, заяви пред „Фокус“ доц. Бони Петрунова, зам.-министър на културата.

Според нея разписаните санкции в закона за унищожаване на културно наследство са недостатъчни, въпреки че глобата е увеличена от 15 хил. на 30 хил. лв.

Доц. Петрунова припомня, че точно изгорелият комплекс беше една от опорните точки, заради които Пловдив беше избран за европейска столица на културата.

Тя допълва, че сега възстановяването на сградите трябва да стане за сметка на собствениците и ако бъде установено престъпление – за сметка на извършителите.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров, който проведе днес в Пловдив работна среща с представители на прокуратурата, икономическа полиция и пожарната, заяви, че версията "клошар" по никакъв начин не изключва други версии за палежа на сградите.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение и задържа за 72 часа бездомник,  който е обитавал четвъртия етаж на сградата, която пламна първа.

Цацаров допълни, че разследването при всички случаи трябва да търси не само прекия изпълнител, но и евентуалния инвестиционен интерес, който стои зад пожара, предаде БТА.

Той припомни, че спрямо сградите има изключително тежки рестриктивни процедури за опазване на културното наследство и когато от тях останат "само голи стени, тогава отпадат множество затруднения пред настоящи или бъдещи собственици".

По думите на главния прокурор досъдебното производство ще продължи като следствено дело и разследването ще бъде поето от следователи от Окръжна следствена служба.

*Новината е допълнена в 15.58 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
Ами трябва! И каква е тази глоба 30 000лв? Това от тошово време ли е? Какво са 30 000 за фирми, искащи да строят търговски центрове, офис сгради пр там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още