IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната жп гара в София ще е готова през март 2016 г.

Ремонтът закъснява заради направеното допълнително конструктивно укрепване на сградата

10:41 | 14.10.15 г.
Централната жп гара в София ще е готова през март 2016 г.

През март 2016 г. ще бъде готова Централната жп гара в София. Това съобщи пред журналисти инж. Ивайло Дженев, ръководител на проектите „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата – „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София”, „Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа” и „Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик - II-ри етап“, цитиран от агенция Фокус.

Дженев посочи, че ремонтът на Централна гара закъснява с няколко месеца, тъй като се е наложило конструктивно укрепване в западната част на сградата. Първоначално заложеният краен срок за завършването на сградата беше краят на този месец.

Очакванията са ремонтните дейности да приключат през януари следващата година, а до март обектът да получи разрешение за ползване и да бъде въведен в експлоатация.

Ремонтът на Централна жп гара в София започна през април миналата година. Модернизацията на сградата струва почти 56 млн. лева. Средствата са осигурени от оперативната програма “Транспорт” 2007-2013 г.

Въпреки строителните дейности, Централна гара не беше затворена, макар че разписанието на влаковете се промени заради ремонтите.

Към момента работата по Централна гара в София е завършена на около 75 на сто. Завършени са дейностите по инсталациите в източната част на сградата и офисите. Повишена е енергийната ефективност, ще бъде обновен и архитектурният облик.

Заведенията за хранене ще бъдат преместени на допълнително изграденото трето ниво, обясни още Дженев. Изградена е и многофункционална зала, която ще може да се отдава под наем, освен останалите площи, които се отдават на търговци.

Дженев допълни, че ремонтът на жп гарата в Бургас най-вероятно ще приключи предсрочно, макар че дейностите са свършени наполовина. Забавянето там също е заради проблеми с конструкцията и наложило се допълнително конструктивно укрепване.

Ремонтът на гарата в Пазарджик е изцяло завършен, сградата има акт 16 и вече е в експлоатация, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още