IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронен регистър ще следи в реално време асансьори и ски лифтове

Чрез регистъра ще се вижда какво е състоянието на съоръжението, кога е бил последният му ремонт, кой отговаря за поддръжката му и номерът на производство

17:31 | 03.12.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Електронен регистър на съоръженията с повишена опасност ще даде възможност да се следи в реално време състоянието на асансьорите и ски лифтовете в България. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Регистърът ще даде възможност да бъдат обхванати 500 хил. съоръжения в страната от 14 вида и 100 типа, като асансьори, ски лифтове и др. Чрез него ще може да се вижда в реално време какво е състоянието на съоръжението, кога е бил последният му ремонт, кой отговаря за поддръжката му, както и номерът на производство и номерът на регистрация.

„Идеята на този регистър е чрез различните нива на достъп всяка една от страните, свързана с поддръжката и контрола на тези съоръжения, да може по-ефективно да си върши работата“, допълни Везиева, която днес демонстрира регистъра чрез проверка на място на асансьор в софийския квартал „Манастирски ливади“. В регистъра данни ще могат да подават както от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), така и лицензираните фирми, които осъществяват контрол и надзор.

Везиева уточни, че асансьорите са общо една пета от всички съоръжения с повишена опасност, като към момента в регистъра са въведени повече от 2000 асансьора.

Съгласно наредбата този регистър влиза в сила от 2016 г., като в рамките на шест месеца всички фирми са длъжни да въведат данните за асансьорите, върху които осъществяват надзор. До средата на следващата година не трябва да има съоръжение, което не е въведено в регистъра. След това тези, които не са в системата, ще бъдат спирани.

Везиева отбеляза, че чрез сайта на ДАМТН и онлайн регистъра, достъпен през всички мобилни устройства, е възможно за броени секунди да бъде проверено дали даден асансьор или ски лифт, в който се вози потребителят, е проверяван скоро и дали е регистриран законно. С въвеждане на номера от стикера, поставен във всяка кабина, потребителят ще получава пълната информация за съоръжението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
"В РЕАЛНО ВРЕМЕ" :D:D направо е нереално :D:D:DВ реално време значи да го следи постоянно, а не техника като изтрезнее, да написва в регистъра какво е сменил днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още