IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в нови офиси в София уверено вървят нагоре

Стартират все повече нови, не толкова мащабни проекти на по-централни и комуникативни локации

14:08 | 30.06.16 г.
<p>
	Полиграфия Офис Център.<em> Визуализация:&nbsp;</em><em>AG Capital</em></p>

Полиграфия Офис Център. Визуализация: AG Capital

Активността на аутсорсинг и ИТ индустрията тласна нагоре и инвестициите в офис сегмента на пазара на бизнес имоти в София. Инвеститорите в сгради като Capital Fort на „Цариградско шосе“, близкият BenchMark Business Center и сграда 1 на Търговски център „Европа“ не се затрудниха да намерят наематели. Голяма част от площите се отдадоха още в строеж заради недостига на качествени офиси на пазара.

Освен добре известните големи нови обекти, които трябва да излязат на пазара догодина – City Tower при КНСБ на пл. „Македония“, която се строи от гръцката „ГЕК Терна груп“, и „Милениум център“ при НДК, както и проектите на турската "Гаранти Коза", които предстои да стартират, инвеститорите изглежда вече яхнаха вълната на засиленото търсене и стартират множество по-малки обекти на по-централни и/или комуникативни локации – най-търсените от наемателите.

Някои от съществуващите бизнес центрове с утвърдени позиции на пазара също решиха да се разширят. Така от една страна инвеститорите в тези сгради удовлетворяват плановете на свои наематели за експанзия, а от друга – привличат и нови клиенти от компаниите, които търсят новата си локация или за първи път стъпват на българския пазар.

От няколко месеца се строи втората фаза от проекта BSR1 зад бившия завод „Електроника“. Очаква се скоро да тръгне и разширението на Sofia Airport Center. Някои компании, най-вече в сферата на иновациите и технологиите, решиха да инвестират в нови собствени проекти. WallTopia например строи от миналата година на терен в София Тех Парк, свои проекти обявиха и Progress (бившата Телерик) и Unify, които получиха и сертификат за приоритетна инвестиция преди дни.

Днес беше направена първа копка на втората фаза на Полиграфия Офис Център – проект, плануван още при придобиването на сградата от сегашните ѝ инвеститори през 2008 г., но отложен заради кризата. Инвеститор в проекта е дружеството BLD Homes, част от групата AG Capital, както и инвестиционният фонд от Лондон Northridge Capital. Инвестицията е в размер на 10 млн. евро, а сградата, макар и на фаза първа копка, вече има и първия си наемател – компания, която ползва офис в съществуващата сграда и планира експанзия.

Картината на пазара

Към средата на тази година наличните офис площи клас А и Б в София възлизат на почти 1,8 млн. кв.м, коментира на пресконференция изпълнителният директор на Полиграфия Офис Център Сергей Койнов, като се позова на данни на консултантската компания Forton.

Същевременно площите в строеж са малко под 180 хил. кв. м, т.е. почти 10 на сто от съществуващите, сочат данните.

Най-много са офисите, изградени по главните булеварди в столицата (около 800 хил. кв.м) - „Цариградско шосе“, „Тодор Александров“, „България“, Околовръстното шосе, „Черни връх“, „Александър Малинов“, тъй като инвеститорите намериха достатъчно пространства, за да реализират по-мащабни проекти. Строителството по протежение на булевардите продължава, макар и не в чак такива обеми, както преди кризата.

Запасите от офис площи в центъра са най-малко – около 300 хил. кв.м. Заради засиления интерес на наемателите инвеститорите се активизират и в централните райони вече са в строеж 75 хил. кв. м, коментира Койнов. Той допълни, че до края на 2017 г. предлагането в центъра на София ще се увеличи с 25%.

Голям запас от площи има и в покрайнините на София – почти 700 хил. кв.м. Те обаче по-трудно намират наематели, ако нямат добра комуникация и транспорт.

Заради ръста на търсенето, чийто основен двигател са компаниите от технологичната и аутсорсинг индустрията, през последната година наемите в първокласните сгради вече са се увеличили до средните 13 евро за кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още