IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият парк "Възраждане" ще бъде открит в средата на април

До края на месеца ще бъде издаден Акт 15 на парка

15:55 | 07.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Новият парк "Възраждане", който се изгражда в близост до столичния квартал „Зона Б-5“, ще бъде открит на 16 април, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строителството на парка.

До края на месеца ще бъде издаден Акт 15 на парка, а след това и удостоверението за ползване, коментира столичният кмет.

Проектът е на стойност 6 млн. лв., като 1,7 млн. лв. са предоставени като по линия на програмата "Джесика". Останалите средства са осигурени от столичното общинско дружесво "Софийски имоти" чрез продажбата на търг на имоти, съобщава БТА.

Паркът е с площ 52 дка с 29 хил. кв. м тревни площи и над 600 дървета (явор, бреза, магнолия, липа, платан, дъб, смърч, ела, кедър). Обзавеждането му включва 177 пейки, кошчета за отпадъци, три чешми, тоалетни. Ще бъде изградено и видеонаблюдение, отбеляза Фандъкова.

По думите й първият етап от изграждането на парка е изцяло завършен. Изградени са канализация, водопровод, електрозахранване, алейно осветление, поставени са пейки. Готови са амфитеатърът с 60 места, както и площадка, на която може да се разполага цирк, посочи кметът.

Вторият етап е в напреднала фаза на изпълнение. Поставен е почти целият паваж, изградена е алеята покрай открития през лятото на миналата година спортен комплекс. Детската площадка също е почти завършена.

Паркът ще разполага с два паркинга с 52 и с 96 места. Ползването им ще се плаща, тъй като част от финансирането за парка е под формата на кредитиране по програмата "Джесика" и средствата трябва да бъдат върнати, отбеляза Фандъкова.

Тя припомни, че теренът, върху който сега се изгражда паркът, преди години е щял да бъде откраднат. "Помните делата, злоупотребите с подправен подпис на предишния кмет. "Софийски имоти" обаче успя в съда за защити своята собственост", посочи кметът. Предстои премахване на автосервиз в района, водят се дела и срещу незаконно заведение за хранене, разположено на територията на парка, допълни Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още