IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общински и държавни сгради ще се отопляват с ВЕИ

Средствата по програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" са малко над 15,6 млн. евро

11:50 | 07.10.14 г.
Общински и държавни сгради ще се отопляват с ВЕИ

Общински и държавни сгради ще бъдат отоплявани с помощта на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това е предвидено в част от мерките по програмата "Енергийна ефективност и възобновяеми източници", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). В механизма участват Лихтенщайн, Исландия и Норвегия. Програмата е в изпълнение на подписан меморандум между ЕИП и правителството на България.

По програмата ще бъде финансирано изграждането на инсталации за използване на биомаса, слънчева, аеротермална, хидротермална и геотермална енергия за производство на топлинна енергия или енергия за охлаждане.

Освен за използването на възобновяеми източници за отопление, по програмата ще бъдат финансирани и дейности за повишаване на енергийната ефективност на държавните и общински сгради. Дейностите по този компонент включват смяна на котли и реконструкция на абонатни станции.

"Предимство ще имат проекти на сгради със социални функции - болници, детски градини, училища и старчески домове", посочи при представянето на новия механизъм ръководителят на програмата Николай Налбантов.

Изискване за сградите, които искат да участват по този механизъм, е предложените мерки за повишаване на енергийната ефективност и използването на ВЕИ за отопление да е изготвено на базата на енергийно обследване. Трябва да бъдат спазени и основните мерки за енергийна ефективност - поне да е сменена дограмата и да е направена топлоизолация.

Подобряването на енергийната ефективност на сградите държавна и общинска собственост е само част от мерките, с които ще бъдат финансирани проекти по програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Средствата по програмата са малко над 15,6 млн. евро, от които 13 млн. евро са безвъзмездна помощ от финансовия механизъм на ЕИП. Останалите средства са държавно съфинансиране, уточни зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов.

По мярката за държавните и общинските сгради, която ще бъде една от първите схеми, отворени за набиране на проекти, ще бъдат отделени общо 7,6 млн. евро.

Втората схема, която ще тръгне веднага, е насочена към подкрепа на производството на биомаса - производство на пелети, дървесен чипс, екобрикети, биогаз от ферми и т.н., коментира още Павлов.

По тази мярка средствата ще бъдат 1,76 млн. евро, а бенефициенти ще бъдат малки и средни предприятия.

Останалите области, които ще бъдат подпомогнати по програмата, са проекти за използване на хидроенергийния потенциал, както и за обучение на административния капацитет по отношение на мерките за енергийна ефективност.

"Подобряването на енергийната ефективност и използването на потенциала на биомаса подпомага прехода към конкурентоспособна и нисковъглеродна икономика", обясни в заключение Антон Павлов.

Дейностите по проектите, които ще бъдат финансирани по програмата, трябва да приключат до април 2016 година. Програмата ще бъде финализирана година по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още