IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 9 октомври

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:19 | 09.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 9 октомври

В България

Една от важните теми за България, особено актуална през последните месеци заради бежанската вълна, е приемането на страната ни в Шенген. Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск България е може би един от най-добрите примери по отношение на охраната на своите граници. По тази причина и той е убеден, че София е готова да бъде част от Шенгенското пространство.

От днес пък започва и разселването на бежанците по приетия преди седмици квотен принцип в ЕС. Първата група ще бъде от 16 еритрейци, които ще бъдат преместени от Италия в Швеция. Квотата за България е малко над 2 хил. души. Междувременно късно снощи Съветът по правосъдие и вътрешен ред на общността прие декларация за подкрепа на страните извън ЕС за справяне с бежанската вълна.

Две новини  от здравния сектор: председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви, че трябва да се промени подходът в бюджетирането на НЗОК. Според него въпросът с актуализацията на бюджета на Касата се повдига в края на всяка година, защото ситуацията с бюджетирането е в порочен кръг.

Пациентите пък ще може да доплащат по-малко за частично поетите от Здравната каса лекарства. Това може да стане, ако бъде одобрена наредбата за регулиране цените на медикаментите на здравното министерство, публикувана за обществено обсъждане.

В сферата на икономиката бе отчетен първи спад на българския износ за Стария континент от осем месеца насам. Основните фактори за това са колебливото представяне на германската икономика в началото на втората половина на 2015 г. и проблемите на Гърция през лятото.

По света

И говорейки за Гърция - следващата седмица ще бъде първият истински тест за кабинета Ципрас-2. В понеделник правителството ще внесе в парламента пакет с необходимите икономически реформи, сред които приватизацията и либерализацията на някои пазари, които поискаха кредиторите. Мерките в първия законодателен пакет трябва да бъдат приети до 15 октомври според плановете на правителството.

ЕС смята да премахне за четири месеца санкциите си срещу Беларус, включително срещу авторитарния президент Александър Лукашенко, след изборите в неделя, освен ако на 11 октомври не се случи нещо извънредно. Според дипломати външните министри на страните от ЕС ще вземат решението в понеделник.

Други планове на Европа обаче - да включи Турция в списъка с безопасни държави, към които нелегалните мигранти бързо да бъдат връщани, може и да не се осъществят. Различията на държавите от блока по този план обаче са също толкова сериозни, колкото и по плана за преразпределяне на бежaнаци, пристигнали в Гърция и Италия, в страните от блока.

Руските военните действия в Сирия продължават. САЩ обаче твърдят, че няколко руски крилати ракети, изстреляни към Сирия от Каспийско море, не са достигнали целите си и са паднали в Иран. Според данни на американското разузнаване поне четири руски ракети са паднали на територията на Иран. Възможно е да има и пострадали цивилни.

На другия край на света - в САЩ, носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц заяви, че Фед трябва да остави лихвените проценти без промяна до края на годината, за да подкрепи американската икономика. Коментарите му идват в момент, в който американските държавни ценни книжа поскъпват и са напът да бият индекса, който следи представянето на глобалните акции, за втора година заради търсенето на сигурност.

На борсата

Оборотът на БФБ-София намалява със 70% на годишна база до 11,1 млн. лв. през септември 2015 г. Оборотът спада с 56% на годишна база до 286,1 млн. лв. за периода януари-септември 2015 г., а за последните 12 месеца е 409,6 млн. лв., което е с 65% по-малко на годишна база.

Препоръчваме

Съвсем скоро предстои стартирането на новата българска икономическа телевизия Bloomberg TV Bulgaria. "Bloomberg TV Bulgaria стартира и няма връщане назад", коментира и Джефри Грийн, продуцент на телевизията. Какво друго каза той за Investor.bg - четете тук.

Петте топ марки на пазара на персонални компютри, според проучване на Gartner, са Lenovo, HP, Dell, Apple и Acer. Данните показват, че Dell и Apple са единствените производители в топ 5, които се радват на ръст на продажбите на персонални компютри. А как се представят останалите компании?

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още