IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за ин витро ще разполага с бюджет от 14 млн. лева тази година

В сравнение със същия период на миналата година извършените процедури са повече като брой и финансиране, отчете здравният министър

14:09 | 10.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През тази година бюджетът на Фонд "Асистирана репродукция" ще бъде общо 14 милиона лева, което е с 2 млн. лв. повече от миналогодишния. Това обяви здравният министър Петър Москов пред депутатите по време на парламентарния контрол.

За 2014 г. бюджетът на Фонд " Асистирана репродукция" е бил 10 милиона лева, през 2015 г. нараства до 12 милиона лева. За тази година бюджетът е също 12 млн. лева, но заради повечето подадени заявления за финансиране от бюджета на Министерството на здравеопазването ще се отпуснат допълнително още 2 милиона лева, каза Москов.

Той даде отчет и за извършените ин витро процедури. Броят на осъществените процедури, финансирани от Фонд " Асистирана репродукция" през 2015 г., са 3 232. Броят на стартираните процедури за първото тримесечие на тази година е 750. От началото на годината до края на март са изплатени 746 от тях за 2,6 милиона лева, като се очаква финансирането и на останалите четири.

В сравнение със същия период на миналата година процедурите са повече като брой и финансиране, отчете Москов. Той посочи, че за януари –март 2015 г. изплатените средства по извършени ин витро процедури са били 1,7 милиона лева. Така Московминистърът опроверга информации за намалени плащания по фонда.

През първото тримесечие на 2016 г. са приети 1 083 заявления за финансиране, или със сто повече на годишна база, каза още министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още