IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват и сделката за рециклираните вагони на БДЖ

Ако бъдат открити нарушения, ще бъде сезирана прокуратурата, заричат се от новото транспортно министерство

16:44 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Проверяват и сделката за рециклираните вагони на БДЖ

Покупката на 30 рециклирани вагона за нуждите на „Български държавни железници” ЕАД стана поредната сделка, за която бе обявено, че ще бъде подробно проверена от новите управляващи, става ясно от съобщение на транспортното министерство.

Проверката е възложена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. При констатирани нарушения, прокуратурата ще бъде сезирана, казват от ведомството.

Като причина за проверката се посочват целите на министерството да намали разходите и да ревизира сключените сделки, за да постигне „строга финансова дисциплина“.

Става дума за спални вагони и вагони тип „бистро”, поръчани за доставка от Германия от фирма Arwex. Спалните вагони са включени в съставите на нощните влакове от София за Бургас, Варна и Добрич и обратно, както и в състава на нощните влакове между Пловдив и Варна. Вагоните тип „бистро” са предвидени за съставите на ускорените бързи влакове „Златни пясъци” (София-Варна-София) и ускорените бързи влакове „Слънчев бряг” (София-Бургас-София).

От постановление за съкращаване на държавните разходи, публикувано в Държавен вестник, става ясно, че са орязани общо 40 млн. лв., предвидени за нови и рециклирани вагони на БДЖ. Предстои да бъде уточнявано какви вагони за колко точно пари са закупени до момента и дали дадената сума е адекватна за полученото.

Сред проверяваните сделки от последните дни беше и тази за правителствените самолети, като тя впоследствие беше отменена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още