IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят от Бургас до Слънчев бряг ще се строи с пари от „Транзитни пътища“ VІ

Строителството на Северния обход на Бургас може да започне най-рано през 2015 г. според регионалния министър

14:50 | 30.05.14 г.
Пътят от Бургас до Слънчев бряг ще се строи с пари от „Транзитни пътища“ VІ

Доизграждането на четирилентовия път между Бургас и курорта Слънчев бряг ще се осигури с пари по линия на програмата „Транзитни пътища“ VІ, която се финансира чрез Европейската инвестиционна банка. Това коментира министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева във времето за парламентарен контрол в отговор на въпроси на депутатите Иван Вълков, Димитър Бойчев и Павел Шопов.

Пътят е алтернатива на проектомагистралата „Черно море“, която трябва да свързва Варна и Бургас. Заради незадоволителния трафик обаче не може да се намери частен инвеститор, който да я построи, тъй като нито парите от европейските фондове, нито по линия на бюджета са достатъчни за изграждането ѝ.

Подготовката на програмата „Транзитни пътища“ VІ тече в момента, като договорът с Европейската инвестиционна банка се очаква да бъде подписан през втората половина на годината. Засега е ясно, че по линия на програмата ще се финансира и ремонтът на пътя от Русе за Велико Търново.

Работата по пътя Бургас – Слънчев бряг започна през 2012 г., но през миналата година беше спряна заради липса на средства. Част от пътя са и обходите на Бургас, Поморие и Ахелой, за които също средствата не стигнаха.

Северният обход на Бургас кандидатства за средства от Публичната инвестиционна програма, но не беше класиран за финансиране. Вместо обход на Поморие, на входа и изхода на града се изграждат временни кръгови кръстовища.

Терзиева посочи, че в момента върви проектирането на пътната отсечка от Бургас до Слънчев бряг. В ход са и отчуждителни процедури, за да може да се продължи с подготовката на парцеларен план. Едва след това може да се обявят тръжните процедури за проектиране и строителство, посочи регионалният министър.

Що се отнася до Северния обход на Бургас, Терзиева поясни, че в края на миналата година е одобрен техническия проект на пътната отсечка с дължина от малко над 2 км. Стойността на проекта е почти 3 млн. лева. Предстои парцеларният план да бъде одобрен от Националния съвет по устройството на територията, а финансиране вероятно ще се осигури от следващата Публична инвестиционна програма. Строителството може да започне най-рано през 2015 г.

Терзиева посочи, че се изгражда пътен възел Българово на магистрала Тракия и тече ремонт на пътя за Слънчев бряг през Каблешково, който може да се ползва като алтернатива от пътуващите по магистралата. Депутатът Димитър Бойчев обаче посочи, че този път не може да поеме трафика от летището в Бургас край кв. Сарафово.

Санирането – няма риск от загуба на европари

Терзиева потвърди в отговор на въпрос на депутата Лиляна Павлова, че няма риск от загуба на европейски средства за саниране. В момента се разглеждат документите на кандидатите по търга за проектиране на строително-ремонтните дейности, а крайният срок за подаване на оферти за самото строителство изтича в началото на юни. Ремонтите по сградите, одобрени за саниране с европари, трябва да приключат през 2015 г.

„На този етап не виждаме проблем и някакъв тревожен сигнал, че строително-монтажните работи няма да бъдат извършени в срок. Няма риск от загуба на средства“, коментира Терзиева и обвини Павлова, която беше регионален министър преди нея, че в продължение на две години не е било направено нищо по проекта за саниране на стари блокове с европейски пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още