IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите обмислят нови санкции за нарушения при търговете

В някои институции всяка втора обществена поръчка е с нарушения, посочи вицепремиерът Томислав Дончев

10:36 | 22.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

В близките седмици ще бъдат въведени нови санкции за нарушения при организирането на обществени поръчки. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR вицепремиерът Томислав Дончев. Новите санкционни механизми по думите му ще станат ясни до седмица – две и ще сработят съвсем скоро. Освен тях ще бъдат въведени и нови контролни мерки.

Дончев обясни, че докато при някои организации, които обявяват  десетки търгове годишно, се случват грешки например в един от десет случая, има и „ръководители рецидивисти“ –  при всяка втора поръчка има нарушения и те не са неволни. За такива организации трябва да има „малко по-особени мероприятия“, закани се вицепремиерът.

„Това, което правеше ръководството на държавата едва ли не на ръчен режим, ще се поеме от администрациите, те ще вършат тази работа и ще реагират превантивно. Съществуващите институции ще бъдат натоварени с нови функции“, заяви Томислав Дончев. 

За спрените от правителството големи търгове той коментира, че те може да са  чисти от формална гледна точка, но да има неясноти около целесъобразността.

Новият Закон за обществените поръчки (ЗОП) безспорно е по-добър от стария. Той отразява натрупания опит на европейско ниво и в България, беше категоричен Дончев.

Той посочи още, че е логично да бъде уволнено ръководството на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, след като звеното се закрива. Според него в момента компанията и Агенция "Пътна инфраструктура" работят като две паралелни структури.

Запитан дали ще има оставки, ако се докажат нарушения при търговете, той каза: „Ако от грешката произлиза финансова щета, всеки трябва да си носи отговорността“.

„Решението е в конкуренцията. Ако в една процедура участват 10 – 15 компании, няма как цената да е нагласена. Проблем е, когато в процедурата участват една или две фирми“, заяви вицепремиерът.

На въпрос трябва ли да има хора на ДСБ във властта Дончев отговори, че опозиционното говорене е много лесно „с хубав критичен тон, който се харчи“.

„Интересен политически феномен е, когато съчетаваш опозиционно говорене с реално присъствие във властта. Някой твърдеше, че е лицемерие, друг – че е шизофрения, вероятно и други изрази могат да се употребят. Противоречието е на друго място. От една страна критикуваш властта, от друга - имаш фигури вътре“.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria  ON AIR

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Не са свикнали милите да ги критикуват... а това "обмисляне" нека е обмисляне как да подадат оставка по-скоро - те са виновни за измамите по търговете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още