IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия иска позволение от ЕК да ограничи трудовата миграция от Източна Европа

Управляващата коалиция иска да върне системата, която дава приоритет на местните служители

09:30 | 31.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на Австрия ще пледира пред Европейската комисия (ЕК) да позволи ограничаване на достъпа на източноевропейци до трудовия пазар на страната, съобщава Ройтерс.

Намаляването на трудовата миграция от по-бедните държави от Европейския съюз е една от точките в новото коалиционно споразумение, постигнато вчера от управляващите социалдемократи и консерватори, предава БНР.

Безработицата в Австрия е под 6 процента, но с връщането на системата, която дава приоритет на местните работници, двете партии се опитват да спрат възхода на крайнодясната Партия на свободата. Тя води във всички допитвания до общественото мнение през последните месеци.

Според Ройтерс е малко вероятно Брюксел да приеме подобна система, тъй като тя е в противоречие с фундаменталния принцип на Европейския съюз (ЕС) за свободно движение на хора.

Управляващата коалиция обеща да наложи и забрана за пълното покриване на лицето по религиозни съображение, т.е. носенето на никаб, бурка и други традиционни ислямски облекла, които покриват голяма част и цялото лице.

Предвижда се и въвеждането на забрана чиновниците да носят религиозни символи на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още