IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас интензифицира плановете за жп връзка между Александруполис и Варна

Гръцкият премиер възнамерява да посети за тези цел възможно най-скоро България

13:48 | 25.08.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс</p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас подготвя пътувания на Балканите, в това число и в България, съобщава близкият до дипломатическите среди в Атина в. "Катимерини".

От екипа на Ципрас са казали, че наред с други непосредствени планове на кабинета, като подготовката на международния Солунски панаир и вкарването в парламента на серия от законопроекти, се водят консултации по дипломатически път, за да бъдат окончателно определени датите на посещенията на гръцкия министър-председател на Балканите.

Твърди се, че в момента вниманието е насочено към намирането на подходяща дата за посещение на Ципрас в България, като дипломатически източници са казали, че желанието е тази визита незабавно да бъде фиксирана и тя да се осъществи преди откриването на Солунския панаир, за да може там Ципрас да представи подписано от него споразумение за железопътна връзка между пристанищата Александруполис и Варна. 



Става дума за споразумение, което се очаква да донесе ползи за повишаване на геополитическото и икономическо значение и роля на Северна Гърция, отбелязва вестникът.

Споразумението за железопътна връзка между Александруполис и Варна, което трябва да бъде подписано по време на подготвяната визита на Ципрас в България, представлява, според дипломатически източници, важна стъпка за регионално сътрудничество с геополитическо и икономическо измерение.

Всъщност това споразумение ще даде възможност да бъдат свързани с жп връзки четири пристанища, тъй като те касаят още и пристанищата в Кавала и Бургас.

Особената значимост на тези връзки се свежда до факта, че се заобикаля Турция що се отнася до търговските връзки и превозването на стоки между Егейско и Черно море, което в момента става единствено през Босфора, пише в. "Катимерини".  

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Лошо ще бъде ако се вържем на гръцките измишльотини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
SA
преди 6 години
По статията работи: Екип на Investor.bgБре, целият екип не можа ли да измисли по-прилична дума, че да компенсира неграмотността на преводача от гръцки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
balarev
преди 6 години
Интензивира ги значи. Хубаво е да се интензивират жп плановете, някак европейски звучи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още