IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът в Турция за новата Конституция най-вероятно ще се състои на 16 април

Едновременни парламентарни и президентски избори по новите правила могат да се проведат през ноември 2019 г.

14:30 | 09.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Референдумът в Турция за конституционните промени, които ще концентрират по-голяма власт в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган, най-вероятно ще се състои на 16 април, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от в. Хюриет.

Очакваше се допитването да се проведе и по-рано, след като парламентът изпрати одобрения проектозакон с промените за одобрение от Ердоган още на 2 февруари, допълва турската информационна агенция Анадолу.

От думите на Боздаг пред държавната телевизия TRT става ясно, че ако Ердоган подпише закона днес, утре или вдругиден, референдумът ще се проведе на 16 април. Турският президент има срок от 15 дни да подпише закона.

Боздаг допълва, че кампанията на управляващата Партия на справедливостта и развитието за референдума ще започне в края на февруари.

Промените в турската Конституция, с които да се разширят правомощията на президента, се обсъждат още от 2014 г., когато Ердоган беше избран за президент на страната. Поправките бяха одобрени от парламента в края на януари с 339 гласа „за“ - 9 гласа повече от необходимите 330, за да бъде подложен законът на референдум.

Реформата предвижда премахване на поста министър-председател на Турция и разширяване правомощията на президента, който пък ще може да запази партийните си връзки.

Промените предвиждат още намаляване на минималната възраст за влизане в парламента на 18 години и увеличаване на броя на депутатите до 600.

Едновременни парламентарни и президентски избори по новите правила могат да се проведат през ноември 2019 г., допълва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още