IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски съд отхвърли решението на ЕСПЧ за 2 млрд. евро обезщетения по казуса ЮКОС

Според Руския конституционен съд решението на ЕСПЧ нарушава конституцията на страната

14:32 | 19.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският конституционен отхвърли решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да се платят близо 2 млрд. евро (2,13 млрд. долара) обезщетения на бивши акционери на някогашната перла на руския петролен сектор ЮКОС, предадоха световните агенции.

Според Руския конституционен съд решението на ЕСПЧ нарушава конституцията на страната, карайки правителството да плати безпрецедентна сума, която би могла да се похарчи за по-съществени вътрешни задължения.

През 2015 г. руският президент Владимир Путин подписа закон, с който се дава възможност на страната да отхвърля решения на международни съдилища, включително и на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Законът, който хвърля сянка върху авторитета на страната, когато става дума за международни споразумения, беше възприет от мнозина наблюдатели като начин Русия да избегне да плати компенсации на акционерите на ЮКОС, отбелязва ДПА.

В началото на миналото десетилетие руското правителство раздроби ЮКОС, след като хвърли президента му Михаил Ходорковски в затвора по обвинения в неплащане на данъци.

Поддръжниците на Ходорковски заявиха, че акцията срещу него е заради политическите му амбиции. Някогашният руски олигарх, който сега живее в изгнание, прекара над 10 години в затвора, припомня ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още