IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците започват да теглят кредити във валута

Стабилизирането на рублата е една от причините, според експерти

10:54 | 09.03.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руснаците започват да теглят кредити във валута. През януари 2017 г. обемът на тези заеми е нараснал с 45% до 8 млрд. рубли. За сравнение, по същото време на 2016 г. са изтеглени валутни заеми за 5,5 млрд. рубли, съобщава „Известия“ като се позовава на експерти.

Основната причина за ръста на заемите във валута те обясняват с ниската база и с очакването за по-нататъшно поскъпване на рублата.

Друга причина, според анализаторите, е общият ръст на кредитите. В столичния регион, където се теглят най-много заеми във валута, те са нараснали с 32%.

В някои региони кредитите във валута растат в пъти. Например в Уралския федерален окръг е отчетено увеличение 6,6 пъти, а в Приволжския федерален окръг – 5 пъти.

Експертите предупреждават за значителни рискове при тези кредити, тъй като не изключват през годината рублата отново да поевтинее.

Кредитите във валута за физически лица имат към момента незначителен дял на руския банков пазар – по-малко от 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Айдеее руските пак фалираха...За кой път тази година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
в докалада не пише нищо по различно от казаното по долу ... което показва че не си го чел и пак се правиш на остроумен шут, но пък можеш да ползваш гугъл :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Абе глей сега - ако човек сериозно се интересува от тенденциите в икономиката, та ако ще и руската, има къде да намери сериозна информация. За сериозни хора се правят и се публикуват сериозни анализи, като това например:http://documents.worldbank.org/curated/en/424231478762595715/pdf/110037-WP-P161778-PUBLIC-ENGLISH-NovfinalRussiaInchingtowardsGrowthRERfinal.pdfИма и други подобни.Ако обаче искаш да изкараш некое пени с тролене или просто сакаш да се изокаш, та да покажеш, че и тебе те има некъде... там... пишеш като оня мамул под тебе... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
Ironhorse
преди 7 години
Е, аз няма да обиждам, а само ще докажа, че т.н. император е некадърен *** на путинчо1. БВП на руската *** през 2013 - 2,1 трл. долара2. БВП на руската *** през 2014 - 1,9 трл. долара3. БВП на руската *** през 2015 - 1,2 трл. долара4. БВП на руската *** през 2016 - 1,1 трл. долараТ.е. за три години БВП е намалял ДВА ПЪТИ.Такъв погром няма в нито една цивилизована страна.А уж путинчо бил всесилен. ако тропне с точке и БВП-то отлита.Когато пазарът е в свободно падане, все някъде има дъно.Достигането му е сигнал за повишение, но забележете от какво дъно тръгва и къде е стигнал.http://***.tradingeconomics.com/russia/stock-marketСамо от 27.1.2017 до днес MICEX се е сринал с над 300 пункта.Явно т.н. император е загубил доста пари на борсата или просто си ближе з***дника на господаря си.То кожа не му остана на путинчо по з***дника от ближещи го ***.Който иска да гледа графики и обективно да анализира данни.А иначе, колкото и да лижеш путинчо, все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Ако лихвите при валутните кредити са по-ниски, нормално е некои да предпочитат тях, но това е нож с две остриета - и тук преживяхме този период. Всеки си прави сметката (ако може)... Хубаво е всички опции да са на масата и всеки да си избира.А по въпроса за руската икономика, вместо да чете мъчителните безмозъчни еръпции на един доказан *** под нищо не казваща статия, предлагам на интелигентната публика да прочете едно съвсем пресно и актуално матрялче от - забележете - Bloomberg!!! Чаках да я пуснат и тук, ама явно не е полезна за опорните точки и концепцията на българската им креатура:https://***.bloomberg.com/news/articles/2017-03-07/russia-is-running-on-more-than-just-the-black-stuff
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
Императорът
преди 7 години
***, вие троловете живеете в паралелна вселена !!! За миналата година най-поскъпналата валута на света е рублата, най-растящата фондова борса на света е руската - поне от тия валути и пазари, които има смисъл да бъдат наблюдавани въобще !!! Ама не: ти, смешникът, дето заработва миpизливите си центове със спамене в мрежата, разбираш повече от световните инвеститори, нали?Дори ако някой преди година е дръпнал кредит в евраци, просто за да си купи една бала рубли, е направил добър удар !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Клок време остава до победата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Ironhorse
преди 7 години
При:- прадежиращи плащания за над 100 млрд долара частен руски дълг през 2017г.,- продължаването на санкциите срещу приятелите на путин (не са срещу държавата русия),- никаква перспектива за развите, както и при продължаващ отлив на чужди инвестицииЗа мен това е схема за ипотекиране на имущество в долари и беж да те няма. Разбира се има загуба, но е по-добре малка загуба отколкото всичко да загубиш.Явно предприемачите руснаци, са решили да се чупят от рая на путинчо.Според мен скоро ще има забрана от РЦБ за кредитиране в долари и евро, защото така те попадат в частни лица, а резервите на РЦБ няма да стигнат през 2017.Де що имаше суверенни фондове са изпразнени.Не е случайно активизирането на бойните действия в Източна Украйна. Краят на путлерова русия е близо и само мащабни военни действия биха го запазили на власт, за известно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още