IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснакът между Путин, Ердоган и Тръмп

Александър Дугин казва, че е изиграл ключова роля в закърпването на отношенията между Русия и Турция и е оптимистично настроен за връзката със САЩ

08:51 | 12.02.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Facebook</em></p>

Снимка: Facebook

Руският ултранационалист, наречен „Распутин на Путин“ от Breitbart News, когато медията все още е под ръководството на главния стратег на Доналд Тръмп Стив Банън, се очертава като невероятен посредник във външната политика за Кремъл.

Александър Дугин, чиято пухкава брада напомня за сибирския мистик, омагьосал царското семейство, казва, че е изиграл ключова, но до голяма степен тайна роля в закърпването на отношенията между Русия и Турция, което е потвърдено и от високопоставен представител в Анкара. А с хора, които той определя като идеологически съюзници в Белия дом, Дугин е оптимистично настроен за подобряване на отношенията и със САЩ, разказва Bloomberg.

След като Турция свали руски изтребител на сирийската граница през 2015 г., философът-подстрекател използва контактите си в двете страни, за да създаде неофициален канал, който помага на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да сложат край на все по-опасната вражда, твърди и пенсиониран турски генерал, летял до Москва за тайни разговори.

Сближаването позволява на Путин да надхитри администрацията на Обама и да обърне гражданската война в Сирия в полза на Башар Асад. За Дугин, който се изправя срещу злините на либерализма, това приближава Русия с една стъпка напред към изпълняването на желанието му за премахване на водения от САЩ глобален ред, отчасти отдалечавайки Турция от НАТО и създавайки „руско-ислямски пакт“, който включва Иран.

Дугин, син на съветски представител на военното разузнаване, казва, че независимостта му го прави ефективен посредник по държавните дела. 55-годишният подстрекател, който е в черния списък на САЩ заради оказването на помощ на бунтовниците в Украйна, няма официална позиция. Но той съветва член от вътрешния кръг на Путин - мултимилионерът Константин Малофейев, и е написал учебник по геополитика, използван от военните.

„Мога да говоря с хората, както нито един официален представител не може“, казва Дугин в офиса си в Москва за телевизия Царьград, където е коментатор и главен редактор (и която е създадена от Малофейев).

„Дипломатът казва това, което му е наредено. Какво казва военният? Дори по-малко. А разузнавачът? Абсолютно нищо. Не разбирате къде е истината. Аз говоря от гледна точка на геополитиката. Ето защо турците започнаха да ми вярват“, каза Дугин.

Той често е описван като всичко - от окултен фашист до мистичен империалист. През 2014 година губи престижната си позиция като ръководител на факултета по социология в Държавния университет в Москва, след като активисти го обвиняват, че призовава към геноцид. Хиляди хора подписват петиция, призоваваща за отстраняването му, след негова тирада в подкрепа на сепаратистите в Украйна, в която призовава „убивайте, убивайте, убивайте“.

Кремъл, който му даде доста време в най-големите телевизии, за да хвали анексирането на Крим през 2014 г., го държи на известно разстояние, след като разкритикува Путин, че не е направил достатъчно за Украйна.

„Той е смятан за брилянтен философ, но брилянтността е много близо до лудостта“, казва Сергей Марков, политически консултант на екипа на Путин. Макар че Дугин не е официален пратеник при срещите с Турция, Марков казва, че „явно даде на турците добри съвети“.

Писанията на Дугин, в десетки книги и безброй блогове, са го направили влиятелен мислител не само в Турция, но и в Иран, където е чест посетител, както и сред партиите срещу водещия елит, които са във възход на Запад – тенденция, приветствана от руските лидери.

Освен Турция „само две страни наистина ми обръщат внимание – Иран и САЩ“, казва Дугин.

Предговорът на една от книгите е написан от пенсионирания американски професор Пол Готфрид – поддръжник на Тръмп, който е сред първите политически философи, използвал термина „алтернативно дясно“, за да опише радикалното консервативно движение.

Във видео съобщение за конференция във Ватикана през 2014 г. Банън, чиято роля в Белия дом бе повишена до член на Съвета за национална сигурност на Тръмп, защитава традиционалистките позиции на Дугин и други националисти, които искат „суверенитет на страната си“. Дугин тяърди, че никога не се е срещал с Банън.

Ролята на Дугин при разрешаването на кризата с Ердоган заради свалянето на изтребителя се потвърждава от Исмаил Хакин Пекин, бивш ръководител на турското военно разузнаване. От ноември 2015 г. Дугин организира няколко тайни срещи с представители на двете страни както в Москва, така и в Анкара.

Най-накрая, след редица усилия, на 27 юни, на фона на икономиката на Турция, притисната от наложените от Русия търговски ограничения, Ердоган изразява съжаление за инцидента, проправяйки пътя към възстановяване на отношенията.

По-малко от три седмици по-късно – на 15 юли, се случва нещо за което Дугин предупреждава в „тайната стаичка“, където се провеждат разговорите – опит за преврат срещу Ердоган от недоволни военни, казва Пекин.

Ердоган обвинява живеещия в изгнание проповедник Фетхуллах Гюлен (представители на Турция обвиняват него и за свалянето на изтребителя в тайните срещи с Русия) и последователите му за опита за преврата, отговаряйки с мащабна чистка. А съживеното партньорство се поставя на тест отново през декември, когато посланикът на Русия в Турция, е убит от полицай в Анкара.

„Това беше последният опит на отиващата си администрация на САЩ и глобалистите да прекъснат възстановяването на отношенията между Русия и Турция“, казва Дугин.

Дугин обаче със задоволство наблюдава как това не се случва, а Русия и Турция поемат лидерството за разрешаване на сирийската криза, оставяйки САЩ встрани.

Дугин, който от дълго време прогнозира разпадането на „либералната хегемония на Запада“, казва, че победата на Тръмп е повратна точка в развитието, която обещава да промени хода на световната история.

„Изключително красиво – един от най-хубавите моменти в живота ми“, казва той след церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп.

След десетилетия критики срещу Вашингтон заради опита за „озападняване на цялото човечество“, победата на Тръмп изменя позициите и на Дугин, който обявява край на „антиамериканизма“.

„Америка не само че не е съперник, но е и потенциален съюзник при управлението на Тръмп“, казва той.

Сега Дугин се фокусира върху Европа, където създава връзки с партиите срещу водещия елит, който заплашва политически и военни съюзи, създадени преди 70 години.

Предвид ключовите избори във Франция, Германия и Холандия тази година, руснакът има нова мантра за Европа, извадена директно от полемиката в кампанията на Тръмп: „Пресушете блатото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Поредното потвърждение за опитващия да се роди и набере сила руско-ислямски съюз срещу всички останали, които не с в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
boyan.botev
преди 7 години
Господин Дугин е вид регионален космополит. Като такъв обаче бих му задал въпрос с неизяснена все още вътрешно- историческа отговорност- как така, в условията на Студената война, СССР бе натикан от дипломацията на брилянтния Хенри Кисинджър, изиграл ходовете си няколко години по- рано чрез затопляне на отношенията си с Китай, в тресавището Афганистан, с цел да се насочи износа на петрол на Иран само през Ормузкия пролив и в никакъв случай по суша, не дай си Боже точно към Китай. И си поставят Съветите една цел в Афганистан, а изпълняват тази на САЩ и тя е ирански петрол да не отива не където трябва и не под контрола на американците. И СССР си мисли, че прави едно, а всъщност си се движи по листа на Мьобиус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 4
pinoccio
преди 7 години
Философията е наука, която е осъдена да съществува в капана на софистиката. Който има ум и владее речта, може не само да пресуши блатото, а и да го засее с маргаритки и да го напълни с нимфи. За маргинализирания пролетариат остава само да отнеме целомъдрието им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 20
majnata
преди 7 години
Предвид ключовите избори във Франция, Германия и Холандия тази година, руснакът има нова мантра за Европа, извадена директно от полемиката в кампанията на Тръмп: Пресушете блатото.Яко ! А в блатото се въдят всякакви лЕберастки гадости !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 7 години
Г-н Дугин, един призрак броди из Европа, призракът на нео-либерализма. Вашите заклинания с които го оборвате са излишни и още повече глупави. В Русия само Путин се интересува от налудните Ви идеи. Поне аз не виждам причина да считате руснаците за висшата форма на човешката раса. Напротив, аз считам че немското определение за вас като дохора е много по-близко до истината, отколкото вашите бленувания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 15
lozkhris
преди 7 години
Ето това е истината - смяната на световния елит!! Вякакви други дрънканици и измищльотини са за масовката. Третата световна война се оказа не за ресурси, територии и кой е по-Аллах, а за това коя от еврейските клики ще има в следващото бъдеще решаващата дума.Предстои да видим развитието на сценичните ефекти:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още