IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отново се оплака от нарушени човешки права след анексирането на Крим

Властите в Киев се опасяват от нови етнически проблеми в Одеса и Бесарабието

11:06 | 27.11.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сепаратистите продължават да държат в ръцете си украинските област Донецк и Донбас. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Сепаратистите продължават да държат в ръцете си украинските област Донецк и Донбас. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург даде ход на жалбите срещу Русия, подадени от Украйна, пише руският вестник "Ведомости".  В първата жалба Киев се оплаква, че "от март до септември 2014 г. украински военни, служители от правоохранителните органи и граждански лица са били убити или пострадали поради незаконното присъединяване на Крим към Русия и руската подкрепа за въоръжените сепаратистки групи в Източна Украйна", сочат данните на съда, цитирани от БТА.

Според ищеца - украинското правителство, Русия е нарушила 11 члена от европейската конвенция за правата на човека, гарантиращи по-специално правата на живот, свобода и лична неприкосновеност, свободата на вероизповедание, свободата на словото и правото на справедлив съд. 

Повод за втората жалба е "предполагаемото отвличане на три групи деца в Източна Украйна и временното им прехвърляне в Русия от юни до август 2014 г.", пише изданието.

Съдът в Страсбург още не е приел за разглеждане подадените от руски и украински граждани над 160 частни жалби във връзка със събитията около Крим и Източна Украйна.

Руското правосъдно министерство потвърди, че е получило въпроси от Европейския съд. Москва има 4 месеца, за да подготви отговори, се казва в статията.

"ЕСПЧ рядко разглежда междудържавни спорове, това обаче не е нещо изключително", коментира руският юрист Иля Рачков, който очаква продължителен процес. Според него Русия дори не е начело по броя на жалбите срещу нея - водят Турция и Великобритания (6 и 4 жалби съответно), но става дума за спорове още от 50-те и 70-те години.

Страсбургският съд може да постанови "дискриминационно и предварително ангажирано решение" по жалбите на Украйна. Независимо от това Русия ще продължи съвместната дейност със Съвета на Европа и неговите институции, заявява Леонид Слуцки, председател на комисията по въпросите на ОНД в Държавната дума.

"Стратегическите отвъдокеански приятели" на Русия активно я тласкат към развод с европейските й партньори, но това не е в интерес на страната, добавя руският депутат.

Междувременно стана ясно, че украинската област Одеса може да се появи ново сепаратистко формирование. Киев се страхува след източноукраинския фронт да се отвори и втори - в Южна Украйна, пише в. "Независимая газета".

През пролетта южните региони на Украйна може би ще се опитат да провъзгласят Бесарабска народна република. Теоретично тя може да включва част от Одеска област и някои райони от Молдова, включително автономната Гагаузия. Тогава дестабилизацията ще се разпростре и в Приднестровието, твърдят аналитици от центъра "Да Винчи Ей Джи", който работи в Украйна от 2002 г.

Според тях събитията може да бъдат отключени от предстоящите напролет избори на Башкан - лидер на Гагаузкия автономен район в Южна Молдова. Периодът след изборите за молдовски парламент на 30 ноември т. г. ще е удобен за външни влияния върху региона, смятат експертите.

На референдум през февруари гагаузите гласуваха единодушно за включване в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан) и за "отложен статут на автономия", който дава на автономния район право на самоопределение, в случай че Молдова загуби независимостта си. Кишинев обяви референдума за незаконен.

Тогава се изостри и ситуацията в Южна Украйна, където също живеят гагаузи наред с молдовци и българи, напомня изданието.

"Няколкото скандала заради подозрения за сепаратистки нагласи сред украинските гагаузи" обаче бяха "спешно потушени". Според гагаузката общественичка Федора Арнаут те са били предизвикани от външни сили. Представител на малцинството в Одеска област неофициално потвърждава пред всекидневника, че обстановката в региона сега е под контрол и сравнително спокойна.

"Всички виждат какво става в Донбас - никой не иска такива неща". По думите му обаче още миналата година в Южна Украйна лесно избухнали конфликти заради неизпълнени обещания, че малцинствата ще могат да използват майчините си езици наред с държавния. Всъщност това право получиха само руснаците и местните "българи едва не започнаха въстание", добавя събеседникът на "Независимая газета".

Аналитичният център прогнозира в тази връзка "щедро предложение" от Москва за проруски настроените лидери на Гагаузия. Според експертите от "Да Винчи Ей Джи", евентуалната дестабилизация в южния регион ще даде възможност да бъде размразен конфликтът в Приднестровието, да се отвори втори фронт в Украйна и да й се отреже достъпът до пристанищата по Дунава, а в крайна сметка да бъде блокирана европейската интеграция на Украйна и на Молдова.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
е не знам дали чак до там е способен на тея неща .. :)) там ЦРУ си следят много внимателно за такива неща, но може да има нещо верно CNN Live - Путин введи войска .... :)) lolhttp://***.buzzfeed.com/maxseddon/russia-is-trolling-the-us-over-ferguson-yet-againто това е най-якото оръжие да ги треснеш от вътре с хората, както правят Американците с техните камъни по техната глава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Двама агенти на ФБР бяха ранени днес при стрелба край американския град Фъргюсън, който второ денонощие е арена на размирици, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс и ТАСС."Май Путин им пратил черни човечета да ги стрелят! Лош Путин лоооош! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Кви човешки права бе братче, това е няква чуждица добре, че още не са въвели и такса въздух по колко да вдишваме на ден и тоя момент не е далече мисля аз ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Ами явно не е изобретен друг начин за справяне с подобни явления. Гротеската е в това, че масово се практикува на своя територия да пердашиш, когото и както си искаш, без да се обясняваш много-много, за такива абстракции като "човешки и граждански права" , а когато нещо подобно се случи при гео-политическите конкуренти, пропагандния вой се надига с оглушителна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
а това за ядреното оръжие се опитвах и опитвах да обясня на "нашите американски" сънародници, но те си мислят, че НАТО е сила и нема страшно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
е не, че в Русия действат по "хуманно" нали имаше някви чеченски терористи взели заложници в театъра в Москва. Техните служби Спецназа влизат на караминьол изтрепват всичко де що мърда и после ако случайно остане някой жив го разпитват ..... няма преговори ала бала някви договорки, направо с мотиката в главата и готово *** са ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Определено трябва да е тревожно обществото ни защото нищо не им пречи и ядрено оръжие да разположат на наша територия. И .......това ще се знае само от определен кръг от хора. Останалите ще го разберат когато недай боже руснаците отговорят на провокацията! :( Тия хора си играят с огъня но от чужди територии! Нали се борехме да нямаме повече "голям брат" !? Да сме независима държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Ох, човек мн болна тема засягаш с тези двойни и тройни аршини, недей толкова грубо влиза, все пак са ни съюзници американчетата и тр ги търпим малко-от малко ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
ама скиваш ли как CIA действа бързо и мълниеносно от 700 военни във Фъгюсана на следващия ден 2200 военни, размазват *** от бой демократично и си заминават инак следващия път ше им 5000 военни и ше има масови гробове там .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"В самия Фъргюсън губернаторът обявил извънредно положение и призовал на помощ полицията на националната гвардия. Против манифестантите били хвърлени БНР, полицията използвала гранати със сълзотворен газ и електрошокови палки. До днес в града вече са арестувани над 60 протестиращи. Президентът на САЩ Барак Обама два пъти се обърна към американците. Той обявил, че всички виновни в безредиците, палежите и мародерството ще бъдат строго наказани по закона.Повече от всичко поразява не онова, което стана. Такива неща за САЩ съвсем не са нещо ново. Поразяват цифрите и реакцията на манифестацията от страна на Белия дом.По последна статистика на ФБР, в 2013 година в САЩ от полицията били извършени 461 обосновани убийства. Такъв голям брой жертви на държавно насилие не е имало още никога за цялата история на събирането на подобни данни. Обосновано убийства, това е физическо отстраняване на човек от служещи на полицията, ФБР или други държавни органи, извършено по време на служба и оправдано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още