IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария се готви да строи ограда на границата с Румъния

Страната обяви извънредно положение в две от южните си области по границата със Сърбия заради миграционната криза

17:58 | 15.09.15 г. 7
<p>
	Стотици мигранти напираха да преминат през загражденията, издигнати от унгарската полиция на главния път, свързващ Сърбия и Унгария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стотици мигранти напираха да преминат през загражденията, издигнати от унгарската полиция на главния път, свързващ Сърбия и Унгария. Снимка: Ройтерс

Унгарското правителство е решило да започне подготовка за построяване на ограда по границата с Румъния, за да се справи с евентуална промяна на маршрутите на мигрантите, съобщи днес министърът на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Решихме да започнем подготвителни работи за изграждане на ограда по унгарско-сръбско-румънската граница с разумна дължина, в случай че мигрантският натиск се насочи към Румъния", каза Сиярто на пресконференция.

Унгария е информирала румънското външно министерство за плановете да продължи сегашното трасе на граничната ограда с няколко километра отвъд река Марош по протежение на румънската граница, заяви Сиярто.

Издигането на ограда между две страни членки на Европейския съюз не е правилен жест от политическа гледна точка и не съответства на европейския дух, заявиха от своя страна от румънското външно министерство след изявлението на Петер Сиярто, предаде Медиафакс.

Унгария вече строи 175-километрова ограда на сръбската граница, на главния сухопътен маршрут на мигрантите към ЕС.

Междувременно от Върховния комисариат на ООН заявиха, че е вероятно да бъде открит нов маршрут за бежанците, търсещи убежище в Европейския съюз, след като Унгария ограничи влизането на територията й и отклонява мигрантите през други страни.

"Ние определено сме в контакт с различни страни, ако се случи нещо непредвидено, и ВКБООН е готов да се задейства и да подпомогне различните държави по най-добрия начин", каза говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг, цитирана от Ройтерс.

Международната организация по миграция (МОМ) коментира, че по-строгите мерки на Унгария срещу мигрантите, прекосяващи южната й граница, приличат на нарушение на нейните задължения, произтичащи от правилата за бежанците и убежището на ООН и Европейския съюз.

"Унгария е длъжна да спазва задълженията си, а новото законодателство е в нарушение на тези задължения, произтичащи както от международните конвенции на ООН за статута на бежанците, така и от регламентите на ЕС за даване на убежище", заяви ръководителката на представителството на МОМ в Будапеща Магдалена Майковска-Томкин. Тя настоя Унгария да спазва международните си ангажименти и да позволи на хората да кандидатстват за убежище и да им предоставя подслон и закрила.

По-рано днес Унгария обяви извънредно положение в две от южните си области по границата със Сърбия заради миграционната криза, давайки специални правомощия на полицията и други власти, предаде AP. Говорителят на правителството Золтан Ковач съобщи, че решението е взето на днешното заседание на кабинета.

Мярката също така създава условия да се изпратят военни части да помагат на полицията в граничния контрол и свързани с имигрантите задължения. Това може да стане със съгласието на парламента, което се очаква следващата седмица.

От днес Унгария започна да налага по-сурови наказания на влизащите незаконно в страната и увеличи срока на лежане в затвора за осъдени трафиканти на хора.

Сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин, който отговаря за миграционната криза, заяви днес, че Сърбия разговаря с унгарското правителство за струпването на имигранти на тяхната граница и посочи, че Будапеща ще "трябва да отвори границата", предаде Ройтерс.

"Ние говорим с унгарците", каза Вулин пред Ройтерс на границата, където тълпите от имигранти растат, след като Унгария затвори южната си граница. "Те ще трябва да отворят границата", каза сръбският министър.

Стотици мигранти напираха днес да преминат през загражденията, издигнати от унгарската полиция на главния път със Сърбия, настоявайки да бъдат пуснати през границата, съобщи Ройтерс.

Властите в Унгария казаха, че са задържали 60 мигранти за опит да влязат незаконно в страната през границата със Сърбия, промъквайки се през телената ограда, посочва AP.

Новите закони в Унгария имат за цел да спрат огромния поток от мигранти. Според новото законодателство преминаването или повреждането на 4-метровата ограда на границата със Сърбия се смята за углавно престъпление.

Унгарското правителство заяви, че е създало на сръбската граница две транзитни зони, в които заявленията за убежище на мигрантите ще бъдат оценявани за няколко часа, отбелязва Ройтерс. Мигрантите могат да подават заявленията си между 6 и 22 ч. всеки ден, а зоните ще работят като транзитните салони на летищата. Хората, които не подадат заявление за убежище, ще трябва веднага да се върнат в Сърбия.

Правителството потвърди, че тези, които не са подали заявление в Сърбия или Македония, смятани от Унгария за безопасни страни, ще получават автоматичен отказ за убежище от унгарските власти. Заявленията на другите ще бъдат разгледани и ако това не стане в рамките на 24 часа, ще им бъде осигурен подслон, като максималният срок за разглеждане на молбите е осем дни.

Над 500 хил. мигранти са били преброени по външните граници на ЕС между януари и август тази година, спрямо 280 000 за цялата 2014 г., съобщи днес европейската гранична агенция Фронтекс, цитирана от Франс прес.

Рекордни числа са регистрирани през пет поредни месеца, включително 156 000 мигранти, влезли в ЕС през август, уточнява агенцията, която отговаря за външните граници на ЕС.

Фронтекс обаче прави уговорката, че "голям брой хора, видени на границата между Унгария и Сърбия, вече са били преброени при пристигането си в Гърция от Турция няколко седмици преди това".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Аха и още 200 джамии дет ше строят саудитските ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Те сега добре на гарата, ама като осъмнете с биваците из Шонбрун и Белведере... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... И това при вече затворени граници и спрени влакове!Бе не е истина каква зима се очертава в Европа, щот сега кашони, найлони, спят из природата, ама зимъска, като сняг забръска... Щот тия не са мноо студорезистентни... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
днеска бат Мави минавам покрай Hauptbahnhof и си *** капаците, толко *** и у Филиповци не съм виждал, едни катуни ,едни найлони, кашони .... мама им *** педарастическа, така е като *** ги турат у парламента и легализират ***, така става. Нишо сега тея *** ше им намажат дупето с вазелин и ше им го боднат на еврогейците да видят как е, щото за тях *** ценности е непознато нешо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Ще свърши прекрасна работа! Цял свят ще види как ни обърнаха на маймуни и до къде ни докараха и никога, никой и никъде да не тръгва по гайдата на *** и толерасти! Да гледат хюмнетата в Брюксел, да гледат Путин и Си и да сравняват - тези, дето си сложиха кениец за президент, до къде могат да ги докарат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Никаква работа нема да свърши тая ограда. Ще а срежат и пак ще минат. Ако искат да ги спрат, трябва вишки през 100 метра ама няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Айдеее... кой е^бал, е^бал, кой минал - минал! Кака се загради! Обединена Европа се пос^ра! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още