IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария закрива и последния център за бежанци и имигранти

Будапеща отказва да приеме нелегални имигранти, които Австрия й връща

09:10 | 10.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгария възнамерява да закрие и последния голям център за имигранти и бежанци на територията на страната, съобщава AP, цитирана от БНР.

Янош Лазар, началникът на политическия кабинет на премиера Виктор Орбан, каза, че вече няма нужда от комплекса, който се намира в град Бичке, недалеч от Будапеща.

Според Лазар правителството е успяло да спре миграционния поток. 

Обектът е с капацитет 500 души, но обикновено приема доста повече.

През декември унгарските власти закриха центъра в източния град Дебрецен, който можеше да приеме 1 200 души.

Същевременно унгарските власти влязоха в пререкание с австрийските, след като отказаха да приемат от Австрия сирийски бежанци, които Виена има намерение да експулсира съгласно европейския регламент за миграцията.

Унгария подчертава, че мигрантите са преминали през няколко сигурни страни, преди да стигнат дотам.

Според австрийското министерство на отбраната около 150 имигранти дневно пристигат в Австрия от Унгария. Те обикновено преминават през Гърция или България и Сърбия.

В момента Австрия не връща всички имигранти обратно в Унгария заради съдебно решение, според което условията за имигрантите в Унгария са нечовешки.

Виена настоява, че Будапеща все пак е член на Европейския съюз и трябва да спазва съответните регламенти. По-късно този месец ще се състои и среща между министрите на вътрешните работи и отбраната на двете страни, както и Словения.

АП отбелязва, че Унгария често е критикувана заради решението да издигне ограда по границата си със Сърбия, за да спре имигрантския поток. Хиляди хора чакат да бъдат допуснати в т.нар. транзитни зони на Унгария. На ден обаче преминават по 10-15 души.

Според критиците на Орбан подходът на правителството му облагодетелства трафикантите и застрашава живота на хиляди хора, които поемат към Западна Европа по опасни маршрути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Браво на Унрагия !!! Кепенците клоп и бежанците със смартфони и без паспорти трябва да се върнат обратно при тоя дет им е платил да дойдат ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още