IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се фалшивите стоки в руските магазини

Най-често регламентите нарушават производителите на млечни продукти

11:07 | 24.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Русия установяват все по-често фалшифицирани стоки – с 24% повече фалшиви стоки са били заловени през миналата година спрямо предходната, информира „Известия“. Растящият ръст на нарушенията се обяснява с опитите на производителите да предлагат евтина продукция, търсена от населението. Количеството на установените ментета расте на фона на намален брой проверки на Роспотребнадзор (федералната служба за защита на потребителите) – те са спаднали през 2016 г. със 17% в сравнение с предходната година.

При проверките като фалшификати се определят стоки, произведени в нарушение на „действащите стандарти и технически регламенти“.

Според доклад за защита на правата на потребителите неотговарящите на техническите регламенти хранителни стоки растат от 3,4% през 2015 г. до 3,74% през 2016 г., а при нехранителните продукти от 6 до 10,65% за същия период. Москва и Санкт Петербург са сред градовете с най-много открити фалшификати. 

Най-често Роспотребнадзор е разкривал несъответствия на стоките с регламента за безопасност на млечните продукти.

Увеличават се несъответствията при играчките, плодовите и зеленчуковите сокове, хранителните добавки, месото и диетичните храни.

Една от възможните причини за ръст на ментетата може да е понижението на доходите на населението и търсенето на по-евтина продукция, смята президентът на Националната търговска асоциация  Вадим Зуйков. При играчките като основен проблем той посочва нискокачествената пластмаса на китайските производители.

Според изпълнителния директор на Националния съюз на производителите на мляко Артем Белов увеличените нарушения при млечните продукти са свързани с ръст на търсенето на продукция с растителни масла. По думите му през 2016 г.  производителите отбелязали спад в  продажбите на по-скъпите класически млечни продукти и ръст в търсенето на достъпните имитации. Коректните производители отбелязват на етикетите, че продуктът не е сирене или масло, но 6–7% не го правят, казва Белов.

Според „Известия“ над половината от всички продукти в руските магазини не съответстват на всички изисквания. По данни на Роспотребнадзор през 2016 г. 66% от производителите са нарушавали хигиенните норми при производството и съхранението на продуктите, като това е установено след проверка на 56 хил. производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още