IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на НАТО ще нарасне до 46 млрд. долара тази година

Очаква се европейските държави от НАТО и Канада да повишават отбранителните си разходи с 4,3%

14:17 | 28.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските държави от НАТО и Канада се очаква тази година да повишат отбранителните си разходи с 4,3 на сто и общите разходи на алианса да достигнат 46 милиарда долара. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

Той уточни, че в тази обща сума са включени разноските за ново оборудване, за учения, заплати и пенсии на военните.

До декември се очаква да бъдат готови националните планове на страните от алианса за изпълнението на целта разходите за отбрана да достигнат два процента от техния БВП до 2024 година. Плановете ще бъдат оценени от министрите на отбраната от алианса през февруари догодина.

Утре НАТО ще представи подробни данни за разходите по държави, в хода на еднодневното заседание на министрите на отбраната от пакта. Министрите ще бъдат запознати и с доклад за напредъка в сътрудничеството ЕС-НАТО. Те ще обсъдят също борбата с тероризма и мисията на алианса в Афганистан. Предвижда се всеки от съюзниците да уточни утре с какви сили ще участва занапред в мисията на НАТО за обучение на афганистанските сили за сигурност.

За да бъдем в безопасност, трябва да увеличим отбранителните разходи и споделянето на тежестта, коментира Столтенберг. Европейските съюзници имат интерес от повишаването на отбранителните разходи и са дали съгласието си за това, добави той. По неговите думи увеличеното присъствие на военни от САЩ в Европа е най-ясният израз на съпричастност и говори достатъчно за отношението на Вашингтон към клаузата за взаимна защита.

В отговор на въпрос Столтенберг посочи, че кибератаките могат да станат основание за задействането на тази клауза - чл. 5 от Вашингтонския договор. Генералният секретар уточни, че НАТО съдейства на Украйна за укрепване на информационните системи.

Няма искане и намерения да възстановим бойните операции в Афганистан. Все още там има много несигурност и насилие. Научавам за зачестили контакти между Русия и талибаните, но не знам подробности. НАТО подкрепя действащото правителство и постигането на мирно решение - това е вътрешен процес, а ако Русия може да допринесе - нямам против, заяви Столтенберг.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още