IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Русия е готова на едностранни удари срещу Ислямска държава в Сирия

Путин предпочита САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия

08:11 | 24.09.15 г. 75
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможно е Русия да нанесе въздушни удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия, без преди това да ги координира с международната коалиция. Това може да се случи, ако Съединените американски щати не приемат президента Башар Асад като част от съюза, съобщава Bloomberg, позовавайки се на близък на Кремъл източник. 

Според агенцията Путин предпочитал САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия. Агенцията се позовава по темата източник, близък до Кремъл и съветник на военното министерство в Москва.

Друг източник на Bloomberg е заявил, че предложението на Путин било да се върви паралелно с общи военни действия и с политически преход без участието на президента Башар Асад, което е ключово искане на САЩ. Според агенцията Путин вече е изпратил предложението си на САЩ.  Един от източниците обаче е заявил, че руският държавен глава бил разочарован от нежеланието на американската страна да отговоря на предложението му и бил готов да действа сам в Сирия, ако е необходимо.

Междувременно обаче САЩ вече изразиха готовност да координират с Москва бомбардировките по позиции на екстремистите, за да бъде сведена до минимум опасността от инциденти с руски самолети. Все още обаче Вашингтон не е получил конкретно предложение от руска страна, твърди източник на Bloomberg.

Преди броени дни Русия призова САЩ да си сътрудничат с армията в Сирия, за да се избегнат “неволни инциденти”. Financial Times припомня, че Москва увеличава военното си присъствие в разкъсваната от над 4-годишна гражданска война страна с мотива, че Русия ще помага в борбата с “Ислямска държава”. 

Ходовете на Путин в Сирия се гледат с подозрение в западните столици. Руските специални сили отдавна работят на сирийска територия, но засилването на военното присъствие в региона  е ясен знак, че Кремъл си дава допълнителни възможности. “Сирия такава, каквато я знаем, вече не съществува, а предизвикателството сега е да се сведе до минимум опасността от тази ситуация за всеки", коментира друг източник, пожелал анонимност, пред изданието.

Наблюдатели в Ливан, Израел и Русия посочват, че Москва модернизира своята помощ за сирийския режим и значително засилва присъствието си по средиземноморското крайбрежие. Според Израел Русия работи по нова военновъздушна база в Латакия и през последните месеци е изпратила допълнителна работна ръка и нови, по-усъвършенствани оръжия.

Президентът на САЩ Барак Обама твърди, че няма да променя стратегията за борбата с ислямските бойци. Войната в Сирия доведе до смъртта на над 250 хил. души, а около половината от населението на страната напусна домовете си в търсене на спасение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

72
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
И не е ясно като губиш нещо, какво печелиш, щот има и такава зависимост! Нали видя колко струва цялата велика икономика на Германия, когато няма суверенитет и военна тежест - кръгла нула! Днеска има, утре нема цваген! Днеска има, утре нема Дойчебанк... и един ден и Алемания може да я нема - от днеска за утре - решава го някой некъде си! Това щеше да е и Русия, ако беше ти вместо Путин в Кремъл... хахаха! Лесно е да си богат, когато ти дават кинти! Трудно е да се изкараш твои си кинти, а още по-трудно и много скъпо е после да си опазиш богатството! Затова умните и силните първо си решават въпросите със сигурността, даже с цената на глад, та после, когато започнат да се трупат кинтите, да не дойдат да ти ги вземат гладните, но по-силни от теб... ;) хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Абе те китайците какви намерения и цели имат не е толкова интересно! По-важното е американците какви имат! И как точно Китай ще ги принуди да се откажат от трона? Как точно си представяш изтеглянето на американския флот от азиатските морета, където вече ден не минава да не се сръгат в ребрата с китайците? Нали УСА требва да отстъпят от много позиции, които имат за легитимно свои? И нали се сещаш, че всяка геополитическа стъпка назад води и до съответните последствия върху цалата им икономическа доктрина, а от там пътят е само надолу? Как си го представяш - седят си Обама и Си и си режат парчета от света и си ги разменят между тостовете? "Ето ти другарю Си Япония, а ти ми дай Сирия и Иран. Наздраве! Русия по Урал ли ще си я делнеме, или по дължина?"Малко са ти синтетично-утопични, да не кажа - юношески тезите! Личи си, че не си изучавал политикономия и нямаш разбиране на някои добре обяснени там процеси и състояния на капитализма и особено империализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Няма да гътнат САЩ, Китай няма такива намерения и цели. Китай има нужда от силен и богат САЩ, с когото да управляват света заедно!Същото важи и за ЕС!САЩ е най големия пазар за КИТАЙ и обратното. САЩ инвестират колосални суми в Китай и обратното! Само си престави едни "гътнати и сринати" САЩ. Кой ще ги замести като пазар за китайските стоки и източник на капитали? Русия с нейните 145 млн население, което продължава да се топи ? И чиито доходи са едва 45-50 % от тези на 320 млн американци ? Китай няма намерение да замества САЩ искат САЩ да сподели с тях водачеството. Затова ползват и Русия - за да принудят янките да споделят! Русия си изтърва шанса последните 15 г при Путин - да се превърне в по малката версия на Китай - да развие мощна просперираща и иновативна икономика и на тази база да потърси полагащото й се политическо място ДО САЩ в управлението на света. Защото Русия имаше всички предпоставки да е 3та, ако не и 2ра икономика в света, а не 9-10та.И в това е големия провал на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Сърбия няма излаз на море, там са правили. :) Довечера като се прибера ще ти пратя линка да видиш всички обекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
"И това като стане.. този някой, с който Китай се заиграва.. ще бъде върнат на мястото му, а то няма да е наравно с Китай."Чакай сега! Нали се сещаш, че ако и когато дойде този момент, светът ще бъде мноооо различен от това, което е сега и не е мноо ясно кой, как и какво ще бъде! Ние заспорихме с теб дали в предстоящият сблъсък на титаните Русия и Китай ще гребат в една лодка - ти викаш - не, а аз - да!Когато !И АКО! гътнат УСА, естествено е да се появи стремеж на едната страна да доминира, но за този момент само несериозни хора могат да пишат прогнози...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
"Включително в страни като Италия, Испания, Португалия..:)"Бих добавил Гърция, Турция... А в някоя от тези всичките да няма американска ВМС база? Нали от там тръгна спорът - планирали ли са американците база на флота си в Крим и правят ли ремонти на територии, където нямят и не планират да имат военна инфраструктура?И я сега ти, щом си ровил, улесни ме и ми посочи надежден източник, където да е видно, че именно служби на ВМС на САЩ са ремонтирали нещо в Киев и Лвов, или примерно в Чехия, Унгария или Словакия - все техни съюзници, но без излаз на море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Света винаги ще има доминиращи и доминирани. За са си доминираща сила ти трябват няколко неща - Силна армия, силна икономика, голямо население, развито образование и наука, правов ред и други.. Комбинация от тези неща те прави доминиращ. От изброените фактори - Русия има само 2 и то не напълно - сравнително силната армия и все още силен научен потенциал, които обаче се крепи на постиженията от съветско време.. По всичко друго.. и на нокътя на малкия пръст на крака не може да стъпи ни на САЩ, ни на Китай. Понеже американците са си извоювали господстващото положение,.. нормално е да не искат да го сдават лесно.. Китай иска и той.. но му трябва някой сравнително силен, с който да се заиграва за да принуди САЩ да го погледне на сериозно и да разделят баницата справедливо. И това като стане.. този някой, с който Китай се заиграва.. ще бъде върнат на мястото му, а то няма да е наравно с Китай. Та познай, кой е този някой.? Да те светна. стоя от дясно до (по скоро под рамото) на другаря Си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
В Харкое не са, но в Киев и в Лвов са :) Като и в още доста по малки градчета в Украйна, и цяла Европа :) Порови се в хуманитарната програма на европейското командване на ВМС на САЩ Обектите са стотици. Включително в страни като Италия, Испания, Португалия..:) Прекалявате с теориите на конспирациите ::)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
И както предишните СВ, които са започнали с едни перспективи и тенденции, имали са в началната и дори в напредналата си фаза категорични успехи на едната страна. а са завършили с доста различни резултати, така и в тази много неща няма да са на финала така, както изглеждат сега на повечето като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Падал съм и от по-високо... хаха!Всичко е както ти казваш - безспорно! След критиките ти се разрових и открих, че основно грижа на строителното управление на ВМС на САЩ е да правят ремонти на училища по света! И как пък не са сбъркали да ремонтират некое даскало в Киев или Харков? Или викаш, там ремонтират ВВС... Те американски военни и в България ремонтираха една болница в Трън точно преди да изтърбушат Югославия, и в Пловдив ремонтираха нещо, преди да се наместят в Граф Игнатиево... Но принципно си прав - американските военни ходят по света и на случаен принцип строят и ремонтират - за това им плащат американските данъкоплатци!Китай дали ЩЕ е съюзник с Русия не знам - не съм врачка. Знам, че в момента Е! Китай, Русия и още доста държави воюват срещу опитите на САЩ да управляват целия свят еднолично! ТСВ в това се състои - в бунта на една част на света да бъде управляван от другата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още