IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Светът ще се изправи пред рецесия през следваща година

Главният икономист на банката заяви, че икономическото забавяне не се ограничава само до Китай

21:21 | 14.10.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалната икономика ще се свие и ще отчете по-слаба търговия през следващата година, тъй като развиващите се страни се борят със затягането на паричната политика, твърди главният икономист на Citigroup Вилем Бойтер.

Бойтер повтори мрачните си прогнози по време на конференция на Milken Institute в Лондон във вторник, заявявайки за CNBC, че Китай, Бразилия и Русия вървят към икономически спадове.

Забавянето със сигурност не се ограничава само до Китай“, казва той.

Арсеналът от политики в развитите икономики за съжаление до голяма степен е изчерпан, дългът в нефинансовия сектор все още е по-висок от нивата си през 2007 г. Ние наистина просто седим и чакаме това да отмине и не сме в състояние да отговорим толкова ефективно, колкото трябва“, заяви Бойтер.

Икономистът прогнозира, че световният растеж, по обменния курс на пазарите, ще се понижи до под 2% и ще доведе до ръст на безработицата на много развиващи се пазари, както и в някои развити икономики.

Той добави, че страни като САЩ и Обединеното кралство може да не усетят всички последици от една рецесия, но допълни, че глобалният растеж ще бъде „доста под тенденциите“ със „задълбочаваща се разлика между фактическия и потенциалния БВП“. Бойтер заяви още, че ще има множество други „нефункционалности“, които се натрупват от глобалната финансова криза през 2008 г. насам.

Световните пазари бяха разтърсени през септември, след като обезценяване на юана от китайските власти доведе до тежка волатилност на континенталните китайски пазари. Инвеститорите в цял свят изпитват все повече опасения около забавящия се растеж във втората най-голяма икономика в света и потенциалните последици от вдигане на лихвените проценти в САЩ върху международните капиталови потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Света е достатъчно объркан и изненадки ще изкачат отвсякъде. Само поводи за нещо да си търсиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Хуу де...от къде ще дойде това прикритие на ЮК и САЩ? Без да казвам, че няма да е така, просто си се чудя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре(коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsСтава въпрос за системна криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още