IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет петролни и газови компании с ангажимент към климата

Американските енергийни гиганти Chevron и Exxon Mobil отказват да подпишат споразумението, което предвижда повече инвестиции в системи за улавяне на въглерод

21:42 | 16.10.15 г. 3
Десет петролни и газови компании с ангажимент към климата

Изпълнителните директори на десет от най-големите петролни и газови групи в света, включително и държавната петролна компания на Саудитска Арабия, обещаха да положат повече усилия за борба с глобалното затопляне преди конференцията за климата на Организацията на обединените нации (ООН), която ще се проведе през декември в Париж, съобщава FT.

Решението на BG Group, BP, Eni, Pemex, Reliance Industries, Repsol, Saudi Aramco, Shell, Statoil и Total обаче не беше одобрено от американските енергийни компании. Подкрепата от страна на френското правителство, което беше домакин на разговорите, също беше доста хладна, заради което властите в Париж си навлякоха критики от страна на “зелените” групи в страната и бяха обвинени в лицемерие.

Въгледобивната индустрия също реагира хладно на разговорите заради новите усилия да бъде обрисувана като най-големия злодей в сферата на опазването на климата и сектора на изкопаемите горива, отбелязва изданието.

Десетте компании, които поеха ангажименти, добиват една пета от общите добиви на петрол и газ в света. Те обаче не крият, че биха искали да засилят ролята на природния газ пред тази на въглищата и енергията от възобновяеми източници.

Десетте компании поеха ангажимент да прекратят рутинните възпламенявания на газ и да инвестират в системи за улавяне и съхранение на въглерод. Това на теория им дава вариант да продължат да използват изкопаеми горива в електроцентралите, но без да влияят толкова на климата.

Американските енергийни гиганти Chevron и Exxon Mobil отказват да подпишат споразумението.

Междувременно експерти коментират, че компаниите от петролния и газовия сектор трябва да направят повече, защото бизнес плановете им не са в съответствие с договорените международни цели за климата.

Бенджамин Спортън, главен изпълнителен директор на Световната въглищна асоциация, предупреди обаче, че внушението, че природният газ може да замени въглищата е нереалистично, особено в региони като Югоизточна Азия. Той призова компаниите от индустрията да работят заедно, като допълни, че добивната индустрия трябва да засили прилагането на нови, нискоемисионни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Много се надявам на срещата в Париж декември но проблема не е само екологичен и Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsЕсента на 2012год. след много четене и гледане осъзнах ,че идват 3 планетарни катастрофи и писах на всички държ.органи и после като отворено писмо - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Мисля ,че става въпрос за психопатии или неукост защото трябва да се планира 100-200год. напред в смисъл колко са запасите на петрол ,газ ,въглища и уранова руда при сегашното потребление От енергийните ресурси петрола е най-проблемен съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Обяснил съмкакво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Американските енергийни гиганти Chevron и Exxon Mobil отказват да подпишат споразумението, което предвижда повече инвестиции в системи за улавяне на въглеродТе споразуменията са за тревопасните...God bless America !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още