IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глад застрашава близо 16 млн. души в Южна Африка

Продължителната суша в региона и силното влияние на последиците от климатичното явление Ел Ниньо са заплаха за региона

19:04 | 04.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глад застрашава близо 16 милиона души в Южна Африка заради продължителната суша в региона и силното влияние на последиците от климатичното явление Ел Ниньо. Това обяви днес в доклад Световната програма по прехраната на ООН, цитирана от ТАСС и БТА.

Влиянието на Ел Ниньо толкова се е засилило, че има опасност от извънредно положение в региона, за борба с която ще бъдат необходими координираните усилия на много страни, се посочва в документа.

През януари тази година организацията оцени на 14 милиона души броя на хората в Южна Африка, които са застрашени от глад. Тогава тя предупреди, че през 2016 г. на практика е пропуснато благоприятното време за засаждане на културите.

Заради недостатъчните валежи миналата година най-силно пострадаха Малави, където от глад са застрашени 2,8 милиона души, Мадагаскар (около 1,9 милиона души), Зимбабве (1,5 милиона души).

В Лесото през декември правителството обяви извънредно положение заради сушата. От недостиг на храни в страната страдат 650 хил. души, което е близо една трета от населението. Тревожна е и ситуацията в Ангола, Мозамбик и Свазиленд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
...И сега кво ...бежанци ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още