IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта свърши за Дилма Русеф?

Само за няколко дни огромното разследване за корупция в Бразилия се доближи по-близо от всякога до президента Русеф

08:09 | 12.03.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Само за няколко дни огромното разследване в корупция, известно като операция „Автомивка“ (Carwash), се доближи по-близо от всякога до президента на Бразилия Дилма Русеф, коментира Bloomberg. На 22 февруари топ стратегът в кампанията на Русеф Жоао Сантана бе арестуван по обвинения, че е получил 7,5 млн. долара в подкупна схема, свързана с държавната петролна компания Petrobras, която е в центъра на скандала.

След това списание IstoE съобщи, че според бившия правителствен лидер в Сената Делсидио Амарал Русеф е оказвала натиск върху съдии, за да освобождават нейни политически съюзници, затворени по обвинения в подкупи. Списанието писа, че сенаторът, който е изправен пред обвинения в лъжесвидетелстване, е направил твърденията като част от евентуална сделка с прокуратурата. Амарал отказва да потвърди наличието на сделка или детайлите от твърденията.

На 4 март федералният съдия Серджио Моро задържа бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва, за да бъде разпитан за услуги, направени на него и семейството му. На 9 март държавният прокурор в Сао Паоло обвини Лула в пране на пари и укриване на активи. Твърденията са, че е скрил притежаван от него апартамент, ремонтиран от строителна кампания, обвързана със скандала около Petrobras. Организацията му Instituto Lula заяви, че бившият президент отрича да е собственик на жилището и не е направил нищо незаконно.

Русеф, която е бивш председател на Petrobras, засега не се разследва и отрича каквито и да е обвинения в незаконни действия. Според нея конкурентите ѝ искат да сграбчат властта още преди изборите през 2018 г. „Има определени политически борби, които създават системни проблеми не само за политиката, но и за икономиката“, каза тя на 7 март, докато даваше начало на жилищен проект.

Последните събития възобновиха усилията за сваляне на Русеф чрез импийчмънт или чрез анулиране на преизбирането ѝ през 2014 г. Партията на бразилското демократическо движение (ПБДД), най-големият съюзник на Русеф в управляващата коалиция, ще обсъди прекъсване на връзките на национален конгрес на 12 март. Депутати от опозицията планират да добавят информация за обвиненията на сенатор Амарал към молбата за импийчмънт, подадена на 2 декември в долната камара на Конгреса. „Сделката с прокуратурата на Амарал е фатална“, казват от опозиционната партия на демократите.

Валутата на Бразилия поскъпна с 6,3% през първата седмица на март заради надеждата за импийчмънт на Русеф, който ще облекчи политическия застой и ще могат да бъдат прокарани реформи за коригиране на седмата най-голяма икономика в света. Консултантската къща Eurasia Group оценява шансовете Русеф да приключи мандата си на по-малко от 50%.

Задържането на Лула предизвика размяна на юмруци между поддръжниците и противниците на правителството пред дома му в Сао Паоло. Опонентите на Русеф организират национални протести на 13 март, за да поискат отстраняването ѝ. Стотици хиляди са се присъединили към страници във Facebook за демонстрациите. Работническата партия на Русеф ще организира два митинга по-късно през март в подкрепа на правителството и партийния герой Лула.

Обществените протести може допълнително да подкопаят подкрепата за Русеф. „Няма импийчмънт без хора на улиците“, каза конгресменът от опозицията Мендоса Филхо на 7 март. През 1992 г. масови демонстрации оказаха натиск върху Конгреса за стартирането на процедура по импийчмънт срещу тогавашния президент Фернандо Колор де Мело. Протестиращи студенти боядисаха лицата си и облякоха черно, изразявайки скръбта заради корупцията. Колор подаде оставка, преди да започне процес по импийчмънт.

В продължение на две години прокурорите и федералната полиция работят под ръководството на съдия Моро в операция Carwash, кръстена на бензиностанции, обвинени в пране на пари. Те проучват възможността картел на най-големите строителни компании в Бразилия да е плащал огромни подкупи на политици и мениджъри в замяна на договори с Petrobras за поне 50 млрд. долара. С голяма част от незаконните пари са били финансирани три партии, включително Работническата партия, твърди Моро. Съдията е издал заповеди за арест на 482 изпълнителни директори, политици, банкери и бизнесмени.

Арестът на Жоао Сантана от миналия месец, стратегът на Русеф в кампаниите ѝ през 2010 и 2014 г., доближава екипа на Моро с още една стъпка до Планалто – президентския дворец в столицата Бразилия. Прокуратурата каза в свое изявление, че подозират обвиняемите по делото с Petrobras в множество плащания към Сантана и към съпругата и бизнес партньора му Моника Моура, чиято цел е била Работническата партия.

Разследващите се опитват да определят дали някой в кампанията на Русеф е организирал плащанията от незаконните средства. „Трябва да открием кой е дал заповедта за плащанията“, казва Карлос Лима, водещ прокурор по делото. „Парите идват от подкупи, а плащанията са за услуги, които е направил Сантана“. Сантана и Моура засега не са обвинени, а двамата заявиха в съобщение до съда, че парите са били за услуги по кампании извън Бразилия.

Топ съдът, занимаващ се с изборите в страната, също разследва дали пари от Petrobras са влезли в кампанията на Русеф. Ако това се окаже вярно, съдът може да анулира мандата ѝ и да свика нови избори.

При управлението на Лула 36 млн. бразилци излязоха от състоянието на крайна бедност. Днес страната отчита двуцифрена инфлация и безработица, а милиони отпадат от средната класа. Противниците на Лула и Русеф наводняват социалните медии, изразявайки гнева си. „Стига безнаказаност“, гласи една от публикациите в страница във Facebook, озаглавена "Излезте на улиците на Бразилия" (Vem Pra Rua Brasil). „Това не е страна на крадци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 8 години
:)))))))))) izglevda nqkoj politik mi slaga minus
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 6
ivan.kostov.39
преди 8 години
А пък аз мислех, че политиците харчат толкова много пари за избори, защото много обичат избирателите си и искат, като ги изберат да служат на народа си..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 6
ivan.kostov.39
преди 8 години
А пък аз мислех, че политиците харчат толкова много пари за избори, защото много обичат избирателите си и искат, като ги изберат да служат на народа си..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 7
Стефан_Куртев
преди 8 години
Е значи наистина има български корен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
Парите сигурно са отишли за "борбата". Явно банките са нещо като "бразилски мандри".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 9
khao
преди 8 години
цъ, партизаните не лежът за такива неща.... било е за борба срещу капитализма, объркал си се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
Ама тя тая е лежала в затвора за въоръжен обир на банков клон. Така че нищо старо не е забравила и нищо ново не е научила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 12
khao
преди 8 години
шумкарска му работа, кво друго да се очаква от цоциалисти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 8 години
Бразилците не са овце като руснаците. Те са котки. Както е известно лесно е да направиш стадо от овце, трудно е да направиш стадо от котки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
еми над 200 NGOs има в Бразилия, то не са Демокрации, Права на човека и ще куп глупости. Китай, Русия и Индия разбраха от къде идва проблема и ги ограничиха следователно -> нема политически проблеми. Бразилците като са кухълии и не могат да стоплят техен проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още