IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключов опонент на Дилма Русеф е обвинен в корупция

Върховният съд на Бразилия подкрепи повдигането на обвинения срещу председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня

09:15 | 03.03.16 г.
Ключов опонент на Дилма Русеф е обвинен в корупция

Върховният съд на Бразилия гласува за повдигане на обвинение в корупция срещу председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня, съобщава Ройтерс.

Решението да бъде повдигнато обвинение беше подкрепено от 6 от гласувалите 11 съдии. "Има убедителни доказателства за частично приемане на обвиненията", коментира съдията Теори Заваски на заседанието, което ще продължи и днес, предава БТА.

Куня е сред заподозрените по делото за корупция в държавната енергийна компания Petrobras.

Според данни на следствието Куня е получил 5 млн. долара, за да помогне в сключването на договор за закупуване на два сондажни кораба от компанията. Той обаче твърди, че е невинен и че е станал жертва на политическо преследване.

Решението на съда е удар за Куня, яростен политически противник на президента на Бразилия Дилма Русеф, отбелязва Ройтерс.

Председателят на парламента се опитва да парира искане на главния прокурор на страната да бъде отстранен от поста си заради възпрепятстване на разследването на корупционния скандал около бразилския петролен гигант. 

По-рано вчера комисията по парламентарна етика прие решение за продължаване на вътрешното разследване срещу Куня, в резултат на което той може не само да бъде отстранен от председателския пост, но и да бъде лишен от депутатски имунитет.

Комисията разследва дали Куня е излъгал, когато преди време е декларирал, че няма банкови сметки в чужбина. По-късно прокуратурата в Швейцария блокира няколко банкови сметки, открити на негово име и на членове на семейството му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още