IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Южна Африка може да попречи на сделката на AB InBev и SAB Miller?

AB InBev е известна с големите съкращения, които прави, а страната не може да си позволи да губи работни места

20:43 | 19.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Белгийският производител на бира Anheuser-Busch InBev може да е надвила конкурента си SABMiller в известен смисъл, но сделката за придобиването му за над 100 млрд. долара може да се отложи заради Южна Африка, където британската компания продава своята бира Castle Lager от 120 години, пише в свой анализ Ройтерс.

Репутацията на AB InBev на компания, която намалява разходите, разтревожи професионалните съюзи в страната, където безработицата достига 25% и където правителството налага строги мерки за предотвратяването на загубата на работни места.

Миналата седмица двете най-големи пивоварни се споразумяха да създадат компания, която ще произвежда почти една трета от бирата по света. Белгийската фирма в момента е най-печелившият производител на бира, благодарение на своята строга оперативна култура.

“Като се има предвид склонността на AB InBev да намалява драстично разходите, съкращенията на работни места изглеждат неизбежни”, коментира Ник Норман-Смит, фонд мениджър в Lentus Asset Management.

Но този ход няма да е никак лесна задача в Южна Африка, където антитръстовите регулатори имат условия, включващи запазване на работните места. Конгресът на южноафриканските професионални съюзи (Cosatu) вече призова правителството да не одобрява сделката, която ще създаде новата компания.

“Много е вероятно Комисията по конкуренцията да разгледа внимателно сделката за всякакви знаци, предвещаващи загуба на работни места”, коментира Норман-Смит.

SABMiller, която беше формирана през 2002 г. от сливането на South African Breweries и Miller Brewing, започва историята си от Йоханесбург в далечната 1800 г. В момента тя оперира в 80 страни, а в Южна Африка има 8800 служители, което е близо 13% от работната ѝ сила.

Съществува реална възможност за отлагане на сделката. През 2011 г. антитръстовият регулатор в Южна Африка накара Wal-Мart Stores да не съкращава работни места в рамките на двугодишен период след придобиването на търговеца на дребно Massmart.

"SABMiller е изградена на гърба и от усилената работа на южноафриканските работници и те заслужават да бъдат чути и да получат уверения за сигурността на работните си места", заяви говорителят на Cosatu Сизве Памла.

Според анализатора Питър Атард Монталто от Nomura правителството не се притеснява, че може да усложни ситуацията за чуждестранните инвеститори.

"Могат ли да отложат сделката или да я усложнят? Доста е вероятно", посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още