IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН не взе решения за Сирия

Западните сили и Русия взаимно се обвиняват за офанзивата в Алепо, а Дамаск иска да си върне всички територии, завзети от бунтовници

09:26 | 26.09.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Сирия, приключи, без да бъдат предприети някакви действия, предаде Асошиейтед прес.

По време на заседанието постоянният представител на Русия влезе в открит конфликт с представителите на САЩ, Великобритания и Франция, посочва агенцията.

Западните сили обвиняват Москва, че подкрепя офанзивата на своя близък съюзник - сирийският президент Башар ал-Асад, която е най-смъртоносната в продължаващата пет години и половина гражданска война.

Когато сирийският представител в ООН Башар Джафари беше повикан да говори, посланиците на САЩ, Великобритания и Франция излязоха от залата в знак на протест. Джафари обясни пред ООН, че правителствените сили искат да си върнат всички територии, завзети от бунтовниците, включително и Алепо.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини сирийските бунтовници, че саботират споразумението за прекратяване на огъня от 9 септември. Той обвини и западната коалиция, че не разграничава умерените сили, които подкрепя, от терористичните групи, включително Джебхат Фатах аш Шам (бившия клон на Ал Каида в Сирия, който до скоро се наричаше Джебхат ан Нусра).

"Постигането на мир е почти невъзможна задача сега", каза Чуркин. Той заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия все още иска прекратяване на огъня и подновяване на преговорите между страните в сирийския конфликт.

Постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр каза, че незабавното прилагане на споразумението за спиране на огъня, изготвено от САЩ и Русия, "е нашата единствена надежда".

Междувременно при атака на правителствените сили в източните райони на обсадения град Алепо са загинали около 85 души, а други около 300 са били ранени, съобщава CNN. Бомбардировката е разрушила жилищни сгради.

От миналия четвъртък насам са осъществени стотици въздушни атаки в Алепо, след като сирийското правителство обяви нова офанзива срещу бунтовниците в града. Спасителните операции са затруднени заради постоянното присъствие на бойни самолети. Има и недостиг на лекарства и други материали от първа необходимост, но конвоите с хуманитарна помощ не успяха да стигнат до града.

През миналата седмица въздушна атака над един от конвоите доведе до решение на ООН да спре помощите за Сирия, припомня медията. Организацията все пак се опитва да намери алтернатива за доставката на помощите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
По неговия телевизор тъй предават .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Ко приказваш, Сирия си съществуваше в "невъзможното" състояние близо 50 години, докато не дойдоха бомбократизаторите да раздават доларес и оръжие на "умерените" ***. А пък Либия беше толкоз "зле", че българите не искаха искаха да се връщат от там в "демократична" България доста след като беше започната войната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Много отдавна писах, че има възможни и невъзможни неща. Невъзможно е 4 млн алевити(шиитска секта) да управлеват Сирия с население 22 млн. Невъзможно е да има мир в страната, когато има бюлетини само за партията на Асад и няколко присъдружни партии. Други не се регистрират. А възможно е Русия да се оправи. Спряха им пор.ното на мужиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
С какво точно са въоръжени Иран? Със С-300, дето при С-400 израелската авиация си лети над Сирия и бомбандира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Стига си го репостил това. Виж на картата каква плюнка е Сирия. Газопроводи могат да я заобиколят от всякъде. Нещата далече не се свеждат до някакъв нсран газопровод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
d333
преди 7 години
Да, може и през Иран. Ама май някой не смее да нападне Иран, понеже са добре въоръжени и няма да мине лесно номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Газопровод от Южен Парс спокойно може да минава през Иран-Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
крас
преди 7 години
Трасетата за Европа от най голямото в света газово находище в Южен парс преминават през СИРИЯ!!Затова войната там няма да спре!Камък върху камък няма да остане! За Русия случващото се в СИРИЯ е битка на живот и смърт. АКО РУСИЯ ЗАГУБИ СИРИЯ ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИЛА ПРОЕКТ С КОЙТО ОТ ТОВА НАХОДИЩЕ ЩЕ СЕ ДОСТАВЯ ГАЗ, КОЯТО ЩЕ ОБЕСМИСЛИ ПРОЕКТИТЕ НА ГАЗПРОМ.ВОЙНАТА ЩЕ ПРДЪЛЖИ ДО ТОГАВА ДОКАТО ЕВРОПА ПОСТРОИ ГАЗОВО ТРАСЕ, КОЕТО ЩЕ ХАРМОНИЗИРА С ИНТЕРЕСИТЕ НА ГАЗПРОМ!!ПРАВОТО ВИНАГИ Е БИЛО НА СИЛНИЯ. ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ ЕВРОПА Е НЕ САМО СМЕШНА , НО И ЖАЛКА.За имигранските вълни пътуващи кам ГЕРМАНИЯ няма да говорим. Европа още не може да превърти какво значи за нея тази война!ТАЗИ ВОЙНА ВЕЧЕ Е И НАША!ТЯ ВЕЧЕ СЕ ВОДИ И НА ЕВРОПЕЙСКА ТЕРТОРИЯ, КЪДЕТО ЗАСЕГА САМО СЕ ПОЗИЦИОНИРАТ СИЛИТЕ, НО УТРЕ КОГАТО ПЛАМНЕ ФРАНЦИЯ , ГЕРМАНИЯ И БЕНЕЛЮКС ЩЕ БЪДЕ КЪСНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
panther
преди 7 години
Войната в Сирия започна доста преди намесата на руснаците там.Започна с въоръжаване от САЩ и САрабия на исламистки банди срещу законното правителство.Откъде идват мигрантите? Сирия (ислямистки банди финансирани от САЩ вече 2 години, с въздушна подкрепа от САЩ (близо 200 бравителствени войници преди броени дни бяха убити и ранени "по грешка" от американски самолети) руснаците са там под-година), Ирак - страна нападната от САЩ. Афганистан - страна нападната от САЩ, Либия - страна нападната от САЩ, Другите са икономически мигранти от цяла Африка, но минават основно през Либия, която благодарение на САЩ беще превърната от държава в сборище от ислямистки територии без никакъв сериозен контрол на границите и Египет - отново една от "цветните революции" финансирани от САЩ, но там се намери "силна ръка" и ситуацията е доста по-добра от Либия, е Либия я бомбардираха демократите, докато в Египет само плащаха на "умерени" ислямисти да съборят правителстото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Интересно ти е, щото незнаеш къде да сложиш една друга световна сила.Затуй. ;-)Бедни има навсякъде :-). Както и богати.Ето ти например един жокер:http://***.dailymail.co.uk/news/article-3214507/Boarded-buildings-bullet-ridden-walls-Pictures-dark-underbelly-one-America-s-dangerous-cities.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още