IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Примирието в Сирия се удължава с още 48 часа

Конвой с хуманитарни доставки чака на турско-сирийската граница

15:12 | 15.09.16 г.
<p>
	Над 250 хил. души са под обсада в Алепо и очакват хуманитарни помощи.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Над 250 хил. души са под обсада в Алепо и очакват хуманитарни помощи. Снимка: Ройтерс

Примирието в Сирия е удължено с 48 часа по силата на споразумение между Русия и САЩ. И днес обаче все още необходимата хуманитарна помощ така и не е достигнала страната, съобщава Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ съобщава, че държавният секретар Джон Кери и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров са се договорили да удължат примирието, което влезе в сила в понеделник.

Двамата посочват, че "въпреки спорадичните случаи на насилие, като цяло споразумението се спазва”. По-рано Москва изнесе данни, че бунтовнически групи са нарушили примирието около 60 пъти след влизането му в сила.

Примирието, договорено след маратонски преговори между САЩ и Русия, състояли се в Женева през миналата седмица, е част от най-новия опит да се сложи край на петгодишния конфликт, убил повече от 300 хил. души. То има за цел да спре битката между правителствените сили на президента на Сирия Башар ал-Асад и опозиционните бунтовнически фракции, но не обхваща джихадистките организации, като например “Ислямска държава”.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека междувременно съобщи, че правителствените сили все още не са се оттеглили официално от най-ожесточеното бойно поле – Алепо, където над 250 хил. души са под обсада и очакват хуманитарни помощи.

Конвой от 20 камиона с помощи – стоки от първа необходимост и храни за около месец, чака на границата между Сирия и Турция. От ООН обаче посочват, че конвоят няма да потегли, докато не се дадат необходимите гаранции за спазване на примирието.

Сирийското правителство блокира хуманитарните доставки на ООН, каза днес специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Имаме проблем", каза Де Мистура пред репортери в Женева. "Очакваше се правителството, повтарям - правителството, да осигури улесняващи писма - това е бюрократична дума, която се превежда на английски като разрешителни, пълномощия", заяви той.

"Тези улесняващи писма, т.е. окончателно разрешение ООН действително да стигне до тези райони (които се нуждаят от помощ), не са получени", каза Де Мистура, като добави, че е необходимо те да бъдат предоставени незабавно.

По думите му бунтовниците също блокират доставянето на хуманитарна помощ въпреки прекратяването на огъня, посочва ДПА.

Първоначално сделката позволяваше на сирийските военновъздушни сили да обстрелват районите, където действа организацията Фатах ал-Шам, преди известна като Джабхат ан-Нусра, припомня информационната агенция. По-късно обаче тази възможност отпадна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още