IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и страните от Персийския залив създават център за мониторинг над финансирането на тероризма

Тръмп участва в председателствана от Саудитска Арабия среща на лидерите от шестчленния Съвет за сътрудничество в Залива

16:27 | 21.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ и страните от Персийския залив се договориха да основат център, който ще осъществява мониторинг над финансирането на тероризма. Това стана във втория ден от посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, в който той обсъди сигурността и военни сделки с лидерите от Залива, предаде ДПА.

Тръмп участва в председателствана от Саудитска Арабия среща на лидерите от шестчленния Съвет за сътрудничество в Залива (ССЗ), в чийто дневен ред присъстваха теми като конфликтите в Йемен и Сирия, както и отношенията с Иран.

Срещата се състоя, след като САЩ и страните от ССЗ подписаха меморандум за разбирателство за основаване на център, който ще проследява източници за финансиране на тероризма.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и саудитският престолонаследник Мохамед бин Найеф ал Сауд си размениха папки с подписания меморандум.

Сигурността е високоприоритетен въпрос в района. Сунитските ръководители на страните в Залива обвиняват заклетия си враг Иран в подстрекаване на размирици в страните им, както и в бедната им съседка - Йемен. Разговорите се състояха, след като Саудитска Арабия и САЩ подписаха споразумения за 280 милиарда долара и се ангажираха да работят заедно за противодействие на "общите врагове". Оръжейна сделка на стойност 110 млрд. долара влезе в сила незабавно. Сумата на контракта ще достигне общо 350 млрд. долара през следващите 10 години.

Саудитска Арабия, люлка на исляма, е първата чужда страна, която Тръмп посещава след влизането си в Белия дом. Днес американският президент ще произнесе пред около 55 арабски и ислямски лидери и държавни представители реч, посветена на исляма и борбата с тероризма.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още