IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия привлече 9 млрд. долара от първата емисия ислямски облигации

През октомври Рияд за първи път се обърна към традиционния дългов пазар

16:47 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия привлече 9 млрд. долара (8,45 млрд.евро) от първата емисия ислямски облигации (сукук), което може да намали натиска върху валутните резерви на страната, предава AFP, като се позовава на правителствена информация.

През октомври кралството за първи път се обърна към традиционния дългов пазар, като набра 17,5 млрд. долара от облигации, посочва БТА.

Саудитска Арабия също така продаде облигации на местния пазар и посегна на натрупаните валутни резерви, за да подкрепи реформите на икономиката и да се справи с бюджетния дефицит, предизвикан от срива на приходите от петрол след 2014 г.

Министерството на финансите отчете значителен интерес към ислямските облигации. Заявките на инвеститорите са надхвърлили предлагането с 33 млрд. долара, съобщава официалната саудитска информационна агенция.

Емисията се състои от два транша. Част от книжата са с падеж през 2022 г., а останалите - през 2027 г., посочва още агенцията.

Ислямските финансови инструменти дават възможност на мюсюлманите да инвестират средства с печалба без да нарушават принципите на Шериата, който забранява взимането и получаването на лихва. Вместо това инвеститорите могат да претендират за дял от печалбата, получена в резултат на използването на активи, които служат за гарантиране на този вид ценни книжа.

Рияд очаква бюджетният дефицит през тази година да се свие до 53 млрд. долара. Заради дупката в хазната през 2016 г. се стигна до орязване на субсидии и отлагане на големи проекти.

В доклад на саудитската компания Jadwa се посочва, че валутните резерви на кралството, включително ценни книжа, банкови депозити и злато, са спаднали до почти шестгодишен минимум.

През февруари резервите бяха на равнище 514 млрд. долара, което е с 10 млрд. долара по-малко спрямо предходния месец и най-ниското равнище от август 2011 г., подчертава се в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още