IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийската армия си върна контрола над античния град Палмира

Античните паметници са сериозно пострадали след умишлени взривове

21:48 | 02.03.17 г. 1
<p>
	Войници от сирийските правителствени сили пред руините на Храма на Бел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Войници от сирийските правителствени сили пред руините на Храма на Бел. Снимка: Ройтерс

Сирийската армия, подкрепяна от военно-въздушните сили на Русия, си e върналa контрола над ключовия град Палмира. Това става ясно от съобщение на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков, цитирано от РИА Новости.

Древният град Палмира, който е център на античната култура в региона, се намираше под контролна на „Ислямска държава“ от средата на май 2015 г., посочва Bloomberg TV Bulgaria В края на март 2016 г. сирийската армия успя да превземе града, но в последствие през декември екстремистите си възвърнаха позициите.

В следващите месеци сирийските правителствени войски проведоха обсада на града, поетапно отблъсквайки терористите с подкрепата на руската авиация. Евакуирайки се от Палмира обаче, бойците на „Ислямска държава“ поставяха пречки пред настъпващите армейски части, минирайки пътища и сгради.

Към момента сапьори все още работят по разминирането на града, като продължават да откриват десетки взривни устройства и детонатори.

Сериозно са пострадали античните архитектурни паметници, много от които са умишлено взривени от терористите. Напълно е разрушена централната част на сцената на амфитеатъра в града.

На изходите на града властите са започнали да изграждат отбранителни съоръжения, а в северните квартали все още се водят спорадични престрелки с отделни отряди на "Ислямска държава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още