IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните инвестиции във възобновяема енергия са намалели с близо 25% през 2016

Инвеститорите обаче получават повече за парите си - капацитетите в сектора са се увеличили със 138,5 гигавата или 8 процента

21:40 | 06.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световните инвестиции във възобновяема енергия са намалели с близо 25 процента през 2016 г. на фона на спада на цените и по-ниските разходи на някои пазари. Това сочи публикуван днес доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP), цитиран от Асошиейтед прес.

Общите инвестиции са достигнали 241,6 млрд. долара миналата година, което е понижение спрямо 312,2 млрд. долара през 2015 година, отчита докладът.

Инвеститорите обаче получават повече за парите си - капацитетите в сектора са се увеличили със 138,5 гигавата или с 8 процента спрямо растежа от 127,5 гигавата, отчетен през предходната година.

Това се дължи на факта, че инсталирането на системи за производство на енергия от слънцето, вятъра и други възобновяеми източници миналата година е станало по-евтино.

Китай е инвестирал 78,3 млрд. долара или с близо 30 процента по-малко от 2015 година - първи спад на показателя от повече от едно десетилетие.

Инвестициите на САЩ са се свили с 10 процента до 46,4 млрд. долара, а на Япония са намалели почти наполовина до 14,4 млрд. долара.

В Европа разходите за възобновяема енергия леко са се повишили до 59,8 млрд. долара на фона на големи проекти за вятърна енергия във Великобритания и Германия.

Индия през 2016 г. завърши голям проект за слънчева енергия в щата Тамил Наду, който ще остане най-големият в света докато по-късно тази година Китай не приключи фотоволтаичния комплекс "Лунянся".

Инвестициите в енергия, генерирана от изкопаеми горива, са се равнявали на близо половината от вложенията в "зелена" енергия миналата година, сочи докладът.

Делът на електроенергията от възобновяеми източници, без да се включват големи ВЕЦ-ове, се е повишил от 10,3 на сто до 11,3 на сто през 2016 година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още