IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на растеж на канадската икономика изпреварва американската

През последното тримесечие на 2016 г. икономиката на Канада се е разширила с 2,6%

19:58 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Домакинствата в Канада и острият спад на вноса са поддържали ръста на икономиката на страната с годишен темп от 2,6% през последното тримесечие на 2016 г. Така Канада е компенсирала явно задълбочаващия се спад на бизнес инвестициите, съобщава Bloomberg.

Статистическата служба на Канада преразгледа към повишение и оценката си за растежа за третото тримесечие до 3,8% от 3,5%, което означава, че икономиката на страната е отчела най-доброто си представяне за полугодието от вторите шест месеца на 2013 г., т.е. преди срива на цените на петрола.

Потвърждението, че Канада се възстановява от срива на цената на суровината трябва да послужи като облекчение за централните банкери, които се опитват да се справят с икономиката, изпаднала почти в застой и водеща битка с влиянието от петролния ценови шок и влошаващия се износ.

Това ще подложи на тест и решимостта на гуверньора на Канадската централна банка Стивън Полоц, който твърди, че икономиката на страната се развива много по-добре, отколкото тази на САЩ. Американската икономика се разшири с годишен темп от 1,9% през четвъртото тримесечие.

За декември брутният вътрешен продукт (БВП) се е повишил с 0,3%, съобщи статистическата служба на Канада. Икономистите прогнозираха годишен ръст от 2% през четвъртото тримесечие и от 0,3% през декември, сочи проучването на Bloomberg.

Икономиката на Канада продължава да разчита изключително силно на потреблението. Разходите на домакинствата са допринесли с 1,9% за растежа, а след тях са държавните разходи с 0,5 пункта. Заплащането на служителите отчита най-голямото си повишение от 2011 г., което допълнително подкрепя растежа.

Нажеженият пазар на жилища в страната е довел до възстановяване на инвестициите в жилищни имоти, което е добавило 0,4 процентни пункта към растежа. Това е първото повишение на показателя от първите три месеца на годината насам.

Търговският сектор засега допринася най-много за растежа, добавяйки около 5,3 процентни пункта, до голяма степен отразявайки спада на вноса, който е най-силният от 2009 г. насам. Около една трета от понижението може да бъде обяснено с доставките през третото тримесечие на голяма петролна платформа. Понижаващият се внос на петрол е друг голям компонент.

Бизнес активността обаче не се представя толкова добре през последното тримесечие. Бизнес инвестициите извън жилищните имоти са намалели със 17% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още