IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Русия и Турция кризата в Сирия може да се реши само чрез преговори

В свой разговор външните министри на двете страни са заявили, че това е единственият път за постигане на мир в Сирия

09:28 | 08.04.17 г.
<p>
	Сергей Лавров. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу смятат, че преговорният процес е безалтернативен път за решаване на ситуацията в Сирия, заяви руското външно министерство след телефонен разговор между двамата министри, предаде ТАСС.

"От двете страни бе отбелязано, че продължаването на междусирийския преговорен процес няма алтернатива и е единственият път за постигане на мир в Сирия", се казва в изявление на руското дипломатическо ведомство.

В разговора Сергей Лавров е подчертал, че ударът на САЩ по сирийско летище близо до Хомс подронва усилията на Москва и Анкара за решаване на сирийската криза.

"Сергей Лавров подчерта, че подобна проява на агресия е недопустима и може да усложни вече напрегнатата ситуация и да подрони предприетите от Русия и Турция усилия по мирното решаване на сирийската криза", заявява руското външно министерство. "Подчертана бе важността на едно обективно, непредубедено разследване на всички обстоятелства на трагичните събития в Хан Шейхун, както и на предишните случаи на използване на химическо оръжие от бойци на терористични организации".

Ракетните удари на САЩ по военно летище в Сирия са варварска проява и явна агресия, която ще одързости терористичните групировки да използват отново химически оръжия. Това заяви на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН и заместник-постоянният представител на Сирия в световната организация Мунзер Мунзер, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.

"Тази агресия изпраща неправилни сигнали на терористичните организации. Сега те ще искат отново да използват химически оръжия, отново да извършат терористични прояви срещу цивилното население", каза Мунзер.

Той заяви, че сирийското правителство не притежава химически оръжия и не е отговорно за химическата атака в град Хан Шейхун от вторник. Сирия поддържа тезата, че въздушен удар е улучил склад в този град, в който опозиционни сили са държали химически вещества, отбелязва АП.

Мунзер освен това заяви, че ударите на САЩ са нарушение на Устава на ООН и на международните норми.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още