IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да се предефинира, ако иска да оцелее

Според анализатора Мартин Табаков и Великобритания, и Тръмп имат желание за ревизия на икономическата либерализация

22:22 | 23.02.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Западът трябва да се предефинира, ако иска да оцелее. Това бе основното заключение по отношение на перспективите пред САЩ, Великобритания и света като цяло на политическия анализатор Мартин Табаков, гост в Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на експерта във Великобритания очевидно има желание за ревизия на икономическата либерализация. Същото това нещо е синдром и при Доналд Тръмп.

"Целият този икономически протекционизъм, благодарение на който той спечели, и то не с малко, както и интровертната външна политика, която той разглежда единствено като разход, бележат коренна промяна в това пространство, което наричаме „Запад“. коментира Табаков "Всичко това ни подсказва, че западната цивилизация трябва да се предефинира, ако иска да оцелее“.

По какво си приличат Тереза Мей и Маргарет Тачър

Трябва да дадем време на Тереза Мей, за да видим какъв ще е подходът й – мек или твърд Brexit, каза Табаков по повод бъдещето на Великобритания след предстоящото задействане на чл. 50 от Лисабонския договор.

„Тя си прилича с Маргарет Тачър по едно нещо – силното лидерство", заяви той.

Това, което Мей успя да направи, е да се опита да загатне под каква форма вижда бъдещото икономическо сътрудничество с ЕС, като най-вероятно става дума за някакво споразумение за свободна търговия. "Лично аз не мога да си представя как тази глобална Великобритания ще може да се бенефицира от съюза по същия икономически начин, ако компрометира членството си“, обобщи гостът.

Никой не може да обвини Тръмп, че не изпълнява обещанията си

Коментирайки действията на новоизбрания глава на Белия дом Доналд Тръмп, експертът заяви, че никой не може да обвини Тръмп, че е обещал нещо в предизборната си кампания, което не е тръгнал да изпълнява.

"Но все още има неща, по които той не е взел отношение", допълни той. "Пример за това е ядрената сделка с Иран, за която той едва ли не ритуално се кълнеше, че ще разруши, когато бъде избран за президент, а това най-вероятно няма да стане".

От Русия с любов

Табаков коментира и думите на руския първи дипломат Сергей Лавров, който заяви, че отговорността за бежанците не трябва да бъде колективна, а следва да бъде носена от държавите, замесени във вътрешните работи на страните от Близкия изток, непряко визирайки по този начин Съединените щати.

„Ако ще правим дисекция на причините, довели до бежанския поток, част от тях са химическото оръжие, което използва Асад и руската авиация, спомогнала за процеса. Тоест отговорността няма еднозначен субект“, заяви той.

Повече от разговора вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
+ те от...поне век друго нямат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 7 години
не знам как да коментирам мнението ти за английската дипломация - дали е смелост или глупост ? Ще реша след 4-тата бира :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Хаахаха... Докато такива "експерти" се множат и на всичкото отгоре некой им плаща, за да живеят добре, Европа само ще затъва! Не на две скорости, на пет нема нищо да стане! В държава като България щом такива *** могат да се издържат с политология, а те такива са цела армия, начи нещата в системата на разпределение на благата е летално увредена, направо олетела... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
unsworth
преди 7 години
... партия - Торите, тя няма кой знае каква подкрепа. Иначе много ми е интересно какъв е критерият, за да бъдеш "експерт" по нещо? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
unsworth
преди 7 години
Страхотен експерт. Трепвам.Първо, "победата с много" на Тръмп е алтернативен факт, нямам идея защо се тиражира и в България, където значението кой е президент на САЩ не е чак толкова голямо. Хилъри има повече бюлетини, но Тръмп спечели в електоралния колеж, което е нещо съвсем друго. Второ, Тереза Мей е точно обратното на лидер и всеки във Великобритания го вижда. ЮК нямат никаква идея как ще водят преговорите, защото ще решават ад-хок. И в това всъщност има доста логика, защото преговорите в крайна сметка имат две страни, а Мей е в по-слабата позиция срещу Германия, Франция, нервната Вишеградска четворка и източно-европейците - сиромаси. Но да се прави сравнение с Тачър е малко смешно, когато дори в собствената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Меко казано защото става въпрос за престъпления срещу човечеството особено при дерегулациите на финан.капитализъм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/Професора обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beОсновното е премахването 1999год. на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933г. с който не се допускаше спекулации и конфликти на интереси.23 трлн. за спасяване на банките отделно кражбите през ЛИБОР(8трлн.) и Форекса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още