IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частен инвеститор би върнал вложеното досега в АЕЦ Белене, смята експерт

Ще изчакаме арбитража, преди каквото и да било решение за централата, категорична е енергийният министър Теменужка Петкова

11:22 | 16.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Частен инвеститор би могъл да спаси вложените да момента пари в АЕЦ Белене. Това мнение изрази в рамките на международната ядрена конференция Булатом Никита Христов от Риск Инженеринг. Той посочи, че със спирането на проекта ограничава възможността за връщането на инвестициите и генерирането на печалба.

В проекта за втора ядрена централа у нас са наляти поне 1 млрд. евро, а има и пропуснати ползи, сред които и за строителните компании, които биха построили централата. Спирането на строителството е оспорено от Русия чрез арбитражен съд. Очакванията са, че резултатът от делото ще стане ясен до седмици.

Христов посочи, че мотивът на българската държава да се откаже от АЕЦ Белене е бил липсата на финанси. Според експерта не е било посочено, че проектът не е икономически изгоден, затова и има шанс вложените средства да бъдат върнати, а пропуснатите ползи - получени.

С продажбата на проекта на частен инвеститор, той ще получи печалбата от работата на централата, но държавата ще си върне инвестицията. Частният инвеститор би купил и произведеното оборудване и така да отпадне делото в арбитражния съд.

Руската страна ни съди именно за поръчаното, но не платено оборудване за централата. Заведеният иск е за 1 млрд. евро, а страната ни от своя страна е завела контраискове в арбитража.

"Нека изчакаме решението на арбитража", призова енергийният министър Теменужка Петкова, помолена да коментира има ли раздвижване около проекта за втора ядрена централа у нас. Тя посочи, че делото тече от доста време, но казусът е много сложен.

Според министъра няма как да има извънсъдебно споразумение по делото, преди съдът да се произнесе по него. Когато има решение, българските власти ще обмислят и стъпките, които да предприемат, каза още Петкова.

Тя отказа да коментира има ли частен интерес към АЕЦ Белене с мотива да бъдат опазени националните интереси на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Г-н Лилов обяснява как три дена преди изтичането на анекса за Белене Нар.събрание е взело решение за спиране на строежа което дава право на Атомстрой да ни съди за 1 млрд.евро - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=5680ЗАЩО НАР.СЪБРАНИЕ НЕ СА ИЗЧАКАЛИ НЯКОЛКО ДЕНА ????Писал съм отворено писмо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/17598636509585285 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък и офшорките - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още