IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Трябва да поискаме от "Газпром" ниски цени и конкуренция

След години на противопоставяне Русия вече се възползва в пълна степен от Третия енергиен пакет, смята енергийният експерт Атанас Тасев

10:48 | 24.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Интересът на България при разрешаването на казуса със заведеното от Европейската комисия дело за злоупотреба с господстващо положение от страна на "Газпром" е гаранция за конкуренция и ниски цени. Това коментира в ефира на БНТ Мартин Димитров от "Нова република". Според него страната ни трябва да поиска гаранция от руската компания за допускане на газ от трета страна не само за Гърция и Румъния, каквото е предложението на "Газпром", а и за Македония и Турция.

Димитров посочи, че през следващите години се очакват потоци от природен газ да преминат през Турция и цената им може да бъде по-конкурентна от тази на "Газпром" сега.

"Булгаргаз" трябва да може да продава газ, купуван от "Газпром", на трети страни, каза още Димитров.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев припомни, че за последната година и половина България има най-ниските цени на природния газ в Европа. За него в следващите две години не е необходимо да бъде променяна формулата за изчисляване на цената за България.

След 2019 година обаче Русия ще спре транзита на газ през Украйна. "Газпром" вече се подготвя за това и ще направи възможно България да получава газ през свободния европейски пазар от "Северен поток" 2. Руската компания вече подписа договор за транзит през Словакия, както и си осигури почти пълния капацитет на OPAL, припомни експертът.

С отварянето на връзката чежду Румъния и България това означава, че страната ни може да получава газ от свободния европейски пазар, "вероятно чрез поставени фирми", каза той.

Тасев беше категоричен, че след години на противопоставяне на Третия енергиен пакет Русия в момента се възползва в пълна степен от него. За него обаче това ще означава практическото "излизане от играта" на българските "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

България има срок до 4 май да заяви своята позиция по делото на Брюксел срещу "Газпром". Експертите призоваха страната ни да внесе коментари, но и да поиска удължаване на срока, за да може да изготви по-пълна позиция. Очаква се темата да бъде дискутирана и по време на среща на служебния премиера Огнян Герджиков с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, спряган за най-вероятния бъдещ премиер на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още