IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК още води преговори за цената за съхранение на оборудването за АЕЦ "Белене"

След осъдителното за България решение на Арбитражния съд страната изплати оборудването изцяло и поетапно получава съоръженията

16:52 | 07.06.17 г.
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Все още няма яснота колко ще струва съхранението на оборудването за АЕЦ "Белене" на площадката в България. Националната електрическа компания (НЕК) води преговори по казуса с руската страна, коментира пред журналисти изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов, който участва във форума за развитие на ядрената енергетика "Булатом".

Той обясни, че оборудването се съхранява при условия, каквито изисква производителят. Охраната се извършва от служители, наети от НЕК, а на този етап няма и съществени допълнителни разходи за тази дейност.

Иванов отказа да даде подробности относно исканата от "Росатом" цена за консервирането на оборудването. Срокът, за който се преговаря, на този етап е "година - две", допълни още той. Преговорити се водят именно по отношение на цената. "След като сме в преговорен процес, очевидно няма срещане на позициите", обясни той. 

Вадим Титов, директор за Централна Европа на "Росатом", коментира, че експертите на НЕК и "Атомстойекспорт" (част от структурата на "Росатом") ежедневно са в контакт по този казус. Той също отказа да даде подробности за цената и условията за консервацията на оборудването, докато преговорите не приключат.

Трудно е да се каже някаква средна цена за такава дейност, защото тя зависи от конкретни условия, обясни Титов.

До тази пролет оборудването за АЕЦ "Белене" се съхраняваше в Русия. След осъдителното за България решение на Арбитражния съд страната ни го изплати изцяло и поетапно получава съоръженията. Очакванията са до есента всичкото произведено за централата оборудване да пристигне в Белене.

Решение дали да бъде строена нова централа все още не е взето, което означава, че то трябва да бъде съхранено.

Ангажиментът на руската страна за консервирането на реакторите е въпрос на преговори. Според Титов е трудно да се даде и краен срок за преговорите. "Колегите се стараят да уточнят всички възникващи въпроси", каза той и допълни, че се търси най-приемливо решение на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още